16 d’octubre de 2018 dia mundial de l’alimentació

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans, la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya demanen en el Dia Mundial de l’Alimentació l’etiquetatge frontal nutricional dels productes (FOP).

Assenyalen que és necessari harmonitzar aquest etiquetatge a Europa.

Barcelona 16 d’octubre de 2018. El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC) i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) demanen a les autoritats sanitàries, en el Dia Mundial de l’Alimentació, que es celebra avui 16 d’octubre, “un etiquetatge frontal nutricional (Front Of Pack, el seu acrònim en anglès) que ajudi al consumidor a fer eleccions més saludables per a que el consumidor pugui identificar de forma senzilla la composició dels productes més saludables”.

“Ajudaria als consumidors a orientar les seves eleccions de compra i millorar l’estat nutricional, així com prevenir malalties cròniques derivades d’una inadequada alimentació, sempre que anés acompanyat d’activitats formatives i informatives cap a les persones per un millor coneixement dels conceptes i termes emprats en aquest etiquetat”, afirma la Dra. Nancy Babio, presidenta de la SCADC i del CODINUCAT.

Entre els diversos sistemes d’etiquetatge frontal que existeixen a Europa, el model Nutri-Score o dels cinc colors està validat per la Comissió Europea i està implantat a França.

Actualment, a Espanya no existeix un model d’etiquetatge frontal unificat, tot i que existeixen des de fa més de 10 anys, algunes iniciatives particulars com el semàfor nutricional.

El Dr. Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC insta a que les autoritats sanitàries es posicionin en línia amb les polítiques de les institucions europees i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), donat que “es reconeix que el FOP és una bona eina que pot ajudar a prendre decisions informades cap a les opcions més saludables i permetria interpretar l’etiquetatge nutricional obligatori de forma més fàcil i clara”. A més, aquests FOP, de forma indirecta, contribuirien a potenciar la reformulació i millorar la qualitat nutricional dels productes.

 “En l’actualitat coexisteixen a Europa diferents FOP com sistemes o formes gràfiques de presentació, adoptades per diferents països, amb diferents criteris, i que, sense qüestionar la seva validesa i qualitat, no tenen una base harmonitzada”, comenta la Dra. Babio. “Això promou, per exemple, l’existència en el mercat europeu d’aliments semblants, amb diferents FOP i amb diferents valoracions i a vegades amb incoherències respecte a les declaracions nutricionals o de salut. Tot això pot generar confusió als consumidors”, subratlla el Dr. Salas-Salvadó.

Per aquest motiu, des del CCNIEC, la SCADC i el CODINUCAT, amb la finalitat de promoure la igualtat en l’accés a una alimentació més saludable de forma equivalent per a tots els ciutadans europeus, es demana a les autoritats sanitàries d’aquest país, en base a l’article 35 del Reglament 1169/2011, apartats 5 i 6, que es promogui a Espanya una proposta de FOP harmonitzada amb Europa. Es coneix què des de la Comissió Europea que s’està treballant en un informe que inclou tots els FOP Existents (diferents models aplicats en varis països, inclòs el Nutri-Score adoptat ja a França).

El model Nutri-Score

França ha decidit establir un etiquetatatge nutricional simplificat en la part frontal dels envasos, el logotip Nutri-Score (anomenat també logotip 5 colors o 5C), destinat a informar als consumidors de manera simple sobre la qualitat nutricional dels aliments. En resposta a l’aval donat el 25 d’octubre de 2017 per la Comissió Europea, l’ordre interministerial, que reconeix el Nutri-Score com l’únic model oficial d’etiquetatatge nutricional simplificat, va ser signat el 31 d’octubre pels tres Ministeris francesos que els concerneix: Salut i Solidaritat, Agricultura i Alimentació i Economia i Finances.

L’elecció del Nutri-Score pel Govern francès i validat per Europa es va basar en múltiples treballs científics que mostren el seu interès en l’elecció de productes més saludables per part del consumidor i la seva superioritat, en comparació a altres grafismes existents. En aquest procés, basat en probes de gran evidencia, la OMS Europa ha recolzat aquesta iniciativa.

La justificació de l’esmentada mesura a França es basa en: 1) disminuir la prevalença i incidència d’obesitat, diferents tipus de càncer, diabetis i malalties cardiovasculars, entre d’altres, 2) la voluntat d’establir mesures que permetin a les poblacions més vulnerables seleccionar els aliments de millor qualitat nutricional, i 3) promoure que les empreses productores i transformadores d’aliments millorin la qualitat nutricional dels seus productes.

A la pràctica, el logotip Nutri-Score ha estat construït basant-se en el càlcul d’un algoritme definit sobre bases de salut pública, i ha estat validat científicament. La puntuació aconseguida mitjançant aquest algoritme informa de la qualitat nutricional global dels aliments. El seu origen es troba a la Food Standards Agency (FSA) britànica (actualment emprada a Gran Bretanya per a regular la publicitat) i en la seva optimització posterior realitzada pel Consejo Superior de Salud Pública (Haut Conseil de la Santé Publique, HCSP) francès.

Un dels avantatges importants d’aquest sistema és que per al càlcul del Nutri-Score només es necessiten els elements continguts en l’etiquetat alimentari obligatori, en vigor pel Reglament Europeu d’Informació als Consumidors (INCO). Aquest sistema es basa en l’atribució de punts en funció de la composició nutricional per 100 g de producte. Permet classificar els productes alimentaris en 5 categories des  del punt de vista de la qualitat nutricional: A, B, C, D i E (5 colors del Nutri-Score) representades en forma d’una cadena de cercles que van des del color verd fosc al taronja fosc (de millor a pitjor qualitat nutricional). El cercle de major tamany és el que indicarà la qualitat nutricional global del producte en qüestió. L’associació dels cercles a lletres (A/B/C/D/E) garanteix una major llegibilitat. Es tracta d’un logotip molt simple, sintètic, visual i del qual el seu càlcul és totalment transparent.

Tots els treballs científics desenvolupats durant els últims quatre anys han mostrat la superioritat del logotip Nutri-Score en comparació a altres logotips estudiats (en particular el Traffic Light Múltiple (semàfor) emprat al Regne Unit, entre d’altres. Els resultats d’aquests treballs demostren que el logotip Nutri-Score té una comprensió significativament superior, en comparació a la resta de logotips tant en la població general com en subgrups de població més desfavorida, així com en subgrups de persones afectades per patologies cròniques com l’obesitat o la diabetis.

Si bé, s’ha de promoure una alimentació rica en aliments frescos, la utilització d’un etiquetat frontal nutricional podria ser també una eina potencialment útil per millorar la salut de la població espanyola. Així doncs, ajudaria als consumidors a orientar les seves eleccions de compra, millorar el seu estat nutricional i prevenir malalties cròniques derivades d’una inadequada alimentació.

captura

16 de octubre de 2018 dia mundial de la alimentación

El Centre Català de la Nutrició, la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya piden en el Día Mundial de la Alimentación el etiquetado frontal nutricional de los productos (FOP).

Señalan que es necesario armonizar este etiquetado en Europa.

Barcelona 16 de octubre de 2018. El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC) i el Col·legi de Diestistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) piden a las autoridades sanitarias, en el Dia Mundial de la Alimentación, que se celebra hoy 16 de octubre, “un etiquetado frontal nutricional (Front Of Pack, su acrónimo en inglés) que ayude al consumidor a hacer elecciones más saludables para que el consumidor pueda identificar de una forma sencilla la composición de los productos más saludables”

“Ayudaría a los consumidores a orientar sus elecciones de compra y mejorar su estado nutricional y prevenir enfermedades crónicas derivadas de una inadecuada alimentación, siempre que fuese acompañado de actividades formativas e informativas hacia las personas para un mejor conocimiento de los conceptos y términos utilizados en ese etiquetado”, afirma la Dra. Nancy Babio, presidenta de la SCADC y del CODINUCAT.

Entre los diversos sistemas de etiquetado frontal que existen en Europa, el modelo Nutri-Score o de los cinco colores está validado por la Comisión Europea y está implantado en Francia.

En la actualidad, en España no existe un modelo de etiquetado frontal unificado, aunque sí existen desde hace más de 10, algunas iniciativas particulares como el semáforo nutricional.

El Dr. Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC insta a que las autoridades sanitarias se posicionen en línea con las políticas de las instituciones europeas y de la Organización Mundial de la Salud (OMS), dado que “se reconoce que el FOP es una buena herramienta que puede ayudar a tomar decisiones informadas hacia las opciones más saludables y permitiría interpretar el etiquetado nutricional obligatorio de forma más fácil y clara”. Además, estos FOP, de forma indirecta, contribuirían a potenciar la reformulación y mejorar la calidad nutricional de los productos.

“Actualmente coexisten en Europa diferentes FOP como sistemas o formas gráficas de presentación, adoptadas por varios países, con diferentes criterios, y que, sin cuestionar su validez y calidad, no tienen una base armonizada”, comenta la Dra. Babio. “Eso promueve, por ejemplo, la existencia en el mercado europeo de alimentos semejantes, con distintos FOP y con distintas valoraciones y a veces con incoherencias respecto de las declaraciones nutricionales o de salud. Todo ello puede generar confusión en los consumidores”, subraya el Dr. Salas-Salvadó.

Por ello desde el CCNIEC, la SCADC y el CODINUCAT, con el fin de promover una igualdad en el acceso a una alimentación más saludable de forma equivalente para todos los ciudadanos europeos, se solicita a las autoridades sanitarias de este país, en base al artículo 35 del Reglamento 1169/2011, apartados 5 y 6, que se promueva en España una propuesta de FOP armonizada con Europa. Se conoce que desde la Comisión Europea se está trabajando en un informe que incluye todos los FOP existentes (diferentes modelos aplicados en varios países, incluidos el Nutri-Score adoptado ya en Francia).

El modelo Nutri-Score

Francia ha decidido establecer un etiquetado nutricional simplificado en la parte delantera de los envases, el logotipo Nutri-Score (llamado también logotipo 5 colores o 5C), destinado a informar a los consumidores de manera simple sobre la calidad nutricional de los alimentos. En respuesta al aval dado el 25 de octubre de 2017 por la Comisión Europea, la orden interministerial, que reconoce el Nutri-Score como el único modelo oficial de etiquetado nutricional simplificado, fue firmado el 31 de octubre por los tres Ministerios franceses que les concierne: Salud y Solidaridad, Agricultura y Alimentación y Economía y Financias.

La elección del Nutri-Score por el Gobierno francés y validado por Europa se basó en múltiples trabajos científicos que muestran su interés en la elección de productos más saludables por parte del consumidor y su superioridad, en comparación a otros grafismos existentes. En este proceso, basado en pruebas de gran evidencia, la OMS Europa ha apoyado esta iniciativa.

La justificación de dicha medida en Francia se basa en: 1) disminuir la prevalencia e incidencia de obesidad, diferentes tipos de cáncer, diabetes, y enfermedades cardiovasculares, entre otras, 2) la voluntad de establecer medidas que permitan a las poblaciones más vulnerables seleccionar los alimentos de mejor calidad nutricional, y 3) promover que las empresas productoras y transformadoras de alimentos mejoren la calidad nutricional de sus productos.

En la práctica, el logotipo Nutri-Score ha sido construido basándose en el cálculo de un algoritmo definido sobre bases de salud pública, y ha sido validado científicamente. La puntuación conseguida mediante este algoritmo informa de la calidad nutricional global de los alimentos. Su origen se encuentra en la Food Standards Agency (FSA) británica (actualmente utilizada en Gran Bretaña para regular la publicidad) y en su optimización posterior realizada por el Consejo Superior de Salud Pública (Haut Conseil de la Santé Publique, HCSP) francés.

Una de las ventajas importantes de este sistema es que para el cálculo del Nutri-Score sólo se necesitan los elementos contenidos en el etiquetado alimenticio obligatorio, en vigor por el Reglamento Europeo de Información de los Consumidores (INCO). Este sistema se basa en la atribución de puntos en función de la composición nutricional por 100g del producto. Permite clasificar los productos alimenticios en 5 categorías desde el punto de vista de calidad nutricional: A, B, C, D y E (5 colores del Nutri-Score) representadas en forma de una cadena de círculos que van desde el color verde oscuro al naranja oscuro (de mejor a peor calidad nutricional). El círculo de mayor tamaño es el que indicará la calidad nutricional global del producto en cuestión. La asociación de los círculos a letras (A/B/C/D/E) garantiza una mayor legibilidad. Se trata de un logotipo muy simple, sintético, visual y cuyo cálculo es totalmente transparente.

Todos los trabajos científicos desarrollados durante los últimos cuatro años han mostrado la superioridad del logotipo Nutri-Score en comparación a otros logotipos estudiados (en particular el Traffic Light Múltiple (semáforo) utilizado en el Reino Unido, entre otros. Los resultados de estos trabajos demuestran que el logotipo Nutri-Score tiene una comprensión significativamente superior, en comparación al resto de logotipos tanto en la población general como en subgrupos de población más desfavorecida, así como en subgrupos de personas afectadas por patologías crónicas como la obesidad o la diabetes.

Si bien se debe promover una alimentación rica en alimentos frescos, la utilización de un etiquetado frontal nutricional podría ser también una herramienta potencialmente útil para mejorar la salud de la población Española. Así pues, ayudaría a los consumidores a orientar sus elecciones de compra y mejorar su estado nutricional y prevenir enfermedades crónicas derivadas de una inadecuada alimentación.

captura

 

Gemma Peralta: “la ingesta fuera de las comidas suele tener un componente emocional”

 

gemma-peralta“En las ingestas fuera de las comidas el paciente no elige el alimento solamente por su contenido nutricional sino que ese alimento tiene otro tipo de aportación, puede representar parte de su identidad cultural o la identificación que ha hecho con determinados conflictos a la hora de tomar ese alimento”, indica la psicóloga clínica Gemma Peralta, quien será una de las ponentes de las jornadas anuales del CoDiNuCat, que se celebran el 10 de noviembre.

Este es uno de los puntos justamente que los dietistas-nutricionistas deberían valorar a la hora de ayudar a las personas mayores a incorporar nuevas pautas alimentarias, recomienda Gemma Peralta. Cuando el psicólogo empieza a trabajar en problemas de pérdida de peso o en cambios alimentarios hace una evaluación para conocer el tipo de ingesta. “Les pedimos los registros y aparte de solicitarles que apunten lo que comen, queremos que anoten cómo se han sentido antes de hacer ese tipo de ingesta. Esto les ayuda a reflexionar si realmente comen para cubrir necesidades o por motivos emocionales”.

El significado de la comida

En este sentido, la psicóloga explica que es muy importante conocer el significado de la alimentación “porque muchas veces a través de la alimentación tenemos en cuenta la cultura propia y el significado que las personas mayores dan a determinados alimentos, ya que las conductas de ingesta, fuera de las comidas principales, suelen tener un significado emocional. Y en esta edad, el hecho de mantener alimentos que han formado parte de su identidad y de su cultura, es clave”.

Nuestra alimentación está ligada, sin duda, a nuestra cultura familiar y personal, no solo a nuestra etnia. Por ello, es muy importante que cuando el profesional sanitario intente hacer un cambio nutricional tenga en cuenta qué alimentos forman parte de la identidad de la persona, de su cultura y conozca los alimentos que tienen sentido para esta persona. “A muchos inmigrantes les cuesta acostumbrarse a la pauta alimentaria del país porque les cuesta seguir manteniendo el estilo alimentario que mantenía en su lugar de origen. Y esto es importante cuando se trabaja con pacientes de culturas diferentes. Hemos de mantener los alimentos que les dan una propiedad y raíz cultural y las tendencias a nivel familiar que forman parte de la herencia educativa de la persona”.

Y aquí entraríamos en uno de los aspectos en los que la psicología puede ayudar a los dietistas-nutricionistas en la motivación de los pacientes para que realicen un cambio en su patrón alimentario. “Como estrategia motivacional uno de los primeros puntos es hacer este tipo de evaluación desligada del contaje nutricional y calórico e indagar y evaluar cuáles son los alimentos que tiene un significado para la persona y es básico tenerlos en cuenta en el cambio alimentario también y luego, poco a poco, ir haciendo cambios graduales para que pueda llevar a cabo la pérdida de peso o el cambio de tratamiento dietético”, añade esta especialista en temas motivacionales.

“Muchas veces nos derivan pacientes porque no están motivados para seguir el cambio alimentario y cuando hacemos esta valoración nos damos cuenta de que no está motivado porque no se ha conservado nada de lo que esta persona tomaba. La motivación va ligada también a este aspecto. No puede ser un cambio 100% en base a su alimentación porque desligarse de ciertos alimentos o no tomarlos les lleva a una incomodidad, a un estrés o a un cambio tan notable que no es posible seguirlo”, señala Peralta.

La importancia del estado emocional

Cuando se da una afectación a nivel emocional todavía más se debe adecuar el cambio alimentario porque si no ya es una resistencia al cambio. En la evaluación a nivel personal es importante tener en cuenta el estado de ánimo del paciente porque a esta edad el nivel de depresión suele ser más alto que en otras edades.

En estos casos cuando la persona está afectada por una depresión o sufre de ansiedad es importante que los hidratos de carbono no se restrinjan totalmente porque este tipo de alimentos son importantes ya que son los que se transforman en glucosa y si no hay este tipo de alimentos, el estado de ánimo puede verse más afectado”, comenta la psicóloga.

La psicóloga clínica impartirá la conferencia “Acompañamiento en el proceso de incorporación de nuevas pautes alimentarias” en las VI Jornadas del CoDiNuCat, que se celebrarán el 10 de noviembre en Barcelona. Durante las jornadas también se tratarán otros temas relacionados con la nutrición en la tercera edad, que es el tema que centra las jornadas de esta sexta edición.

Si quieres saber más sobre las jornadas, puedes clicar aquí

COMUNICADO: Azúcares añadidos a los yogures

  • Desde el CoDiNuCat apelamos a la moderación y rigor en la difusión de mensajes sobre los yogures con azúcares añadidos.
  • Se han orquestado campañas en contra o a favor de nutrientes sin tener en cuenta el valor de los alimentos o de la dieta en su conjunto y cuando en dietética y nutrición se habla sólo de nutrientes, podemos estar seguros  de que se ha entrado en un camino erróneo.
  • Como referentes en nutrición humana y dietética que somos, tenemos que educar y persuadir hacia un permanente cambio de unos buenos hábitos alimentarios sin confundir a la población.

Barcelona, 8 de octubre de 2018. Como Colegio Oficial de Dietistas-Nutricionistas de Catalunya (CoDiNuCat) pedimos moderación y rigor en la difusión de mensajes por  parte de algunos medios y declaraciones de determinados “profesionales”  que demonizan el consumo de ciertos alimentos y pueden confundir al consumidor. Como ha sido el caso de la alerta sobre los yogures con azúcares añadidos para niños, creada por la publicación de un estudio reciente. Según esta investigación, publicada en la revista BMJOpen en Gran Bretaña, los yogures dirigidos a los niños contienen el doble de azúcar que los yogures naturales y son una fuente oculta de azúcares libres en la dieta infantil.

Desde el CoDiNuCat y la Sociedad Catalana de Alimentación y Dietética Clínica queremos hacer algunas puntualizaciones:

  • Primero se debe tener en cuenta que se trata de un estudio donde se recogieron datos de Gran Bretaña de 2016 y que, desde entonces el mercado en España ha cambiado, ya sea por una medida establecida por la AECOSAN o bien porque determinadas empresas sensibles con la mejora de sus productos han reformulado los yogures a menos porcentaje de azúcares añadidos que el sugerido por la AECOSAN.
  • Segundo, el estudio publicado es una investigación transversal, es decir, observacional, que no permite determinar causalidad. Es decir, no permite determinar que los yogures azucarados causen obesidad. Para determinar causalidad se deben hacer estudios de intervención y valorar si el consumo frecuente de yogures azucarados, por ejemplo, causan a largo plazo obesidad infantil. Hasta la fecha no hay evidencias científicas que lo demuestren.
Postura del CoDiNuCat sobre els sucres afegits dels iogurts

Sobre los azúcares de los yogures

Un yogur natural contiene entre un 4-6% de azúcares naturalmente presentes en el alimento y, este tipo de azúcar es el azúcar propio de la leche (la lactosa o bien ya convertido en ácido láctico) que no es perjudicial para el organismo, excepto si se tiene alguna intolerancia a la lactosa.

Si miramos el etiquetado nutricional de un yogur, no todo lo que figura como azúcares son azúcares añadidos. Podemos valorar los azúcares añadidos a partir de los azúcares totales: los azúcares añadidos es la diferencia entre los azúcares totales declarados en el etiquetado menos la aportación natural de lactosa, que sería entre 4-6 gramos por cada 100 gramos de alimentos.

Un yogur natural  contiene aproximadamente 5% de azúcares pero este azúcar no es añadido.

¿Qué son los azúcares añadidos?

En  España hay gran variedad de yogures con diferentes porcentajes de azúcares añadidos que van desde 0 hasta aproximadamente el 15-18%. La cantidad de azúcar que contiene la leche, el queso y el yogur natural es cero. Los yogures o leches fermentadas azucaradas declaran en su etiquetado tener entre 10 y 18% de hidratos de carbono (azúcares totales) según las diferentes marcas. Por lo tanto, si le descontamos el azúcar natural tendrá entre 5-12 g azúcares/ 100g (6,25-15 g por cada envase comercial, o sea entre poco más de una a casi 4 cucharaditas de azúcar por cada yogur comercial).

Hay que tener en cuenta que a más ingredientes agregados al yogur comercial más posibilidades hay de que este contenga más azúcar.

Sin embargo, vale la pena aclarar que la postura científica más reciente sobre los azúcares añadidos en niños nos dice que no se debería superar la ingesta de 25 gramos de azúcar al día (unas 6 cucharaditas aproximadamente) y se debería evitar dar azúcar a menores de 2 años. Y según la OMS se recomienda que las kilocalorías provenientes de los azúcares añadidos no superen el 10% de la ingesta total.

Ejemplo: 1 g de azúcar tiene 4 kcal. Si un niño necesita 1.500 kcal/día no debería consumir más de 150 kcal de azúcares añadidos, que si dividimos por 4 kcal que contiene 1 g de azúcar sería unas 9 cucharaditas.

Ahora bien, esta misma postura indica que el consumo de azúcares añadidos sería seguro dentro del contexto de una alimentación saludable y recomienda que seamos sensatos a la hora de incluir estos azúcares añadidos en la alimentación de los niños.  Este importante estudio insta a que en el caso de consumirlos, se haga a través de alimentos que contengan alta cantidad de nutrientes como pueden ser los yogures o leches fermentadas azucaradas.

Aunque no se puede generalizar y como dietistas-nutricionistas siempre recomendamos que se miren las etiquetas e insistimos que se debe saber que no todos los azúcares son azúcares añadidos. Desgraciadamente, se ha popularizado en internet la utilización de imágenes con terrones de azúcar junto al producto, los que contabilizan el azúcar natural del alimento confundiendo a la población e incluso a profesionales.

La industria alimentaria y los azúcares añadidos

Como profesionales de la salud, los dietistas-nutricionistas podemos y debemos promover el consumo de productos lácteos sin azúcar añadidos pero, a nivel individual se debe hacer un consejo individualizado, ya que podemos encontrarnos con que el comportamiento del consumidor no siempre sea lo que esperamos y que sea el propio consumidor quien le añada más azúcar que lo que podría contener un yogur comercial azucarado.

En algunos estudios, que han medido la cantidad de azúcar que le añadiría el consumidor a los yogures naturales sin azúcar añadido, se observó que la cantidad añadida era superior al añadida por la industria alimentaria y que el consumidor no es consciente de esta cantidad.

Sin duda, la industria alimentaria debe ser sensible a la repercusión que los azúcares añadidos tienen sobre la salud y, como se está viendo últimamente muchas empresas están haciendo un esfuerzo para reformular sus productos y mejorar el perfil nutricional reduciendo el contenido de azúcares añadidos. 

En España la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) llegó a un acuerdo con la industria alimentaria para mejorar la reformulación y la composición de los alimentos y bebidas que sean más saludables siguiendo directrices europeas.

Desde el CoDiNuCat esperamos que se llegue a un compromiso entre las empresas del sector de la alimentación y AECOSAN más adecuado y se vaya más allá de la reducción de un 10% como sucedió hace unos años con el contenido de sal del pan. El gremio del pan se comprometió a disminuir en un 30% el contenido de sal a lo largo de unos años. Esto contribuyó a que poco a poco el paladar de los consumidores se fuese adaptando y acostumbrando a un pan con menos contenido en sal. Con los azúcares añadidos se podría hacer lo mismo: acostumbrar al paladar de los consumidores, reduciendo de forma gradual su contenido en azúcar añadido. 

Sin embargo, cabe destacar que hay empresas comprometidas con la salud, la investigación y la innovación que ya han reducido los azúcares añadidos en cifras similares a los que algunos estudios proponen.

Los beneficios de los yogures

Los lácteos son alimentos muy nutritivos. De hecho, los productos lácteos y el yogur, en particular, son una fuente dietética importante de nutrientes esenciales y constituyentes bioactivos para la salud que son difíciles de obtener en una dieta donde el consumo de lácteos sea limitado o nulo. Recordemos que el yogur contiene fermentos vivos que lo convierten en un alimento único, ya que ayuda a mejorar nuestra microbiota (bacterias intestinales).

Además de ser una fuente de proteínas de alta calidad, los lácteos contienen una concentración importante de micronutrientes esenciales, tales como magnesio, fósforo, zinc, yodo, potasio, vitamina A, vitamina D, vitamina B12, y riboflavina (vitamina B2).

Sin embargo, el nutriente que por excelencia destaca en los lácteos es el calcio. La misma matriz de los lácteos facilita la absorción y aprovechamiento de su calcio. Pero ¿qué es la matriz del alimento? Los alimentos contienen una gran cantidad de nutrientes diferentes en una estructura compleja. La estructura de los alimentos y la naturaleza de los nutrientes que contienen, así como sus interacciones es la matriz alimentaria. Esta matriz puede contribuir a la digestión y absorción de nutrientes y alterar así las propiedades nutricionales generales del alimento. El contenido en lactosa, vitamina D, y caseína entre otros micronutrientes favorece a la absorción del calcio.

Recomendaciones dietéticas

Las diferentes guías alimentarias en el mundo recomiendan entre 2-3 raciones de lácteos al día. Se entiende que una ración de lácteos sería 1 taza (200-250 cc) de leche o yogur (2 envases comerciales de 125 cc cada uno). Estas recomendaciones específicas para los productos lácteos se basan en parte en la cultura y la disponibilidad, pero han sido diseñadas principalmente para cumplir con las necesidades nutricionales diarias. Sin embargo, las raciones recomendadas dependen de la edad y de la situación fisiológica de la persona.

Finalmente, cabe destacar que no debemos demonizar los alimentos ricos en importantes nutrientes como el yogur para contener azúcares añadidos. Debemos saber qué elegir y promocionar la realización de una alimentación saludable, rica en frutas, verduras, pan, arroz y pasta integral, frutos secos, pescado, carne blanca, aceite de oliva y lácteos como leche, yogur y quesos. No debemos ser extremistas. La moderación es la clave.

Finalmente, ante la menor duda sobre alimentación es importante consultar con un dietista-nutricionista colegiado (http://codinucat.cat/).

COMUNICAT: Sucres afegits dels iogurts

  • Des del CoDiNuCat fem una crida a la moderació i rigor en la difusió de missatges sobre els iogurts amb sucres afegits.
  • S’han orquestrat campanyes en contra o a favor de nutrients sense tenir en compte el valor dels aliments o de la dieta en conjunt i quan en dietètica i nutrició es parla només de nutrients, podem estar segurs que s’ha entrat en un camí erroni.
  • Com a referents en nutrició humana i dietètica que som, hem d’educar, ajudar i persuadir cap a un permanent canvi d’uns bons hàbits alimentaris sense confondre a la població.

 

Barcelona, 8 d’octubre de 2018. Com a Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) demanem moderació i rigor  en la difusió de missatges per part d’alguns mitjans i declaracions de determinats “professionals” que aixequen la demonització del consum de certs aliments i poden confondre al consumidor. Com ha estat el cas de l’alerta sobre els iogurts amb sucres afegits per a nens, creada per la publicació d’un estudi recent. Segons aquest estudi, publicat a la revista BMJOpen a Gran Bretanya, els iogurts dirigits als nens contenen el doble de sucre que els iogurts naturals i són una font oculta de sucres lliures en la dieta infantil.

Des del CoDiNuCat i la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica volem fer algunes puntualitzacions:

  • Primer s’ha de tenir en compte que es tracta d’un estudi on es van recollir dades de mercat del Regne Unit del 2016 i que des de llavors el mercat, a Espanya, ha canviat, ja sigui per una mesura establerta per l’AECOSAN o bé perquè determinades empreses sensibles amb la millora dels seus productes han reformulat els iogurts a menys percentatge de sucres afegits que el suggerit per l’AECOSAN.
  • Segon, l’estudi publicat és una investigació transversal, és a dir, observacional, que no permet determinar causalitat. És a dir, no permet determinar que els iogurts ensucrats causin obesitat. Per determinar causalitat s’han de fer estudis d’intervenció i valorar si el consum freqüent de iogurts ensucrats, per exemple, causa a llarg termini obesitat infantil. Fins avui no hi ha evidències científiques que ho demostrin.

Postura del CoDiNuCat sobre els sucres afegits dels iogurts

Sobre els sucres dels iogurts

Un iogurt natural conté entre un 4-6% de sucres naturalment presents en l’aliment i, aquest tipus de sucre és el sucre propi de la llet (la lactosa o bé ja convertit en àcid làctic) que no és perjudicial per a l’organisme, excepte quan es tingui alguna intolerància total a la lactosa.

Si mirem l’etiquetatge nutricional d’un iogurt, no tot el que figura com a sucres són sucres afegits. Podem valorar els sucres afegits a partir dels sucres totals: els sucres afegits és la diferència entre els sucres totals declarats a l’etiquetatge menys l’aportació natural de lactosa, que seria entre 4-6 grams per cada 100 grams d’aliment.

Un iogurt natural té aproximadament 5% de sucres però aquest sucre no és afegit.

Què són els sucres afegits?

A Espanya hi ha una gran varietat de iogurts amb diferents percentatges de sucres afegits que van des de 0 fins a aproximadament el 15-18%.  La quantitat de sucre afegit que conté la llet, el formatge i el iogurt natural és zero. Els iogurts o llets fermentades ensucrades, declaren en el seu etiquetatge tenir entre 10 i 18% d’hidrats de carboni (sucres totals) segon les diferents marques. Per tant, si li descomptem el sucre natural tindrà entre 5-12 g sucres/100g (6.25-15 g per cada envàs comercial, o sigui entre poc més d’una a gairebé 4 culleradetes de sucre per cada iogurt comercial).

S’ha de tenir en compte que a més ingredients agregats al iogurt comercial més possibilitats hi ha que aquest contingui més sucre.

Tanmateix, val la pena aclarir que la postura científica més recent sobre els sucres afegits en nens ens diu que no s’hauria de superar la ingesta de 25 grams de sucre al dia (unes 6 culleradetes aproximadament) i s’hauria d’evitar donar sucre a menors de 2 anys. I segons l’OMS es recomana que les kilocalories provinents dels sucres afegits no superin el 10% de la ingesta total.

Exemple: 1 g de sucre té 4 kcal. Si un nen necessita 1.500 kcal/dia no hauria de consumir més de 150 kcal de sucres afegits, que si dividim per 4 kcal que conté 1g de sucre seria unes 9 culleradetes.

 Ara bé, aquesta mateixa postura indica que el consum de sucres afegits seria segur dins del context d’una alimentació saludable i recomana que siguem assenyats a l’hora d’incloure aquests sucres afegits en l’alimentació dels nens. Aquest important estudi insta al fet que en el cas de consumir-los, es faci a través d’aliments que continguin alta quantitat de nutrients com poden ser els iogurts o llets fermentades ensucrades.

Tot i que no es pot generalitzar i com a dietistes-nutricionistes sempre recomanem que es mirin bé les etiquetes i insistim que s’ha de saber que no tots els sucres són sucres afegits. Malauradament, s’ha popularitzat a internet la utilització d’imatges amb terrossos de sucres al costat del producte, les quals comptabilitzen el sucre natural de l’aliment confonent a la població i inclús a professionals.

La indústria alimentària i els sucres afegits

Com a professionals de la salut, els dietistes-nutricionistes podem i hem de promoure el consum de productes làctics sense sucre afegits però, a nivell individual s’ha de fer un consell individualitzat, ja que podem trobar-nos amb què el comportament del consumidor no sempre sigui el que esperem i que sigui el mateix consumidor qui li afegeixi més sucre que el que podria contenir un iogurt comercial ensucrat.

En alguns estudis, que han mesurat la quantitat de sucre que li afegiria el consumidor als iogurts naturals sense sucre afegit, es va observar que la quantitat afegida era superior a l’afegida per  la indústria alimentària i que el consumidor no és conscient d’aquesta quantitat.

Sense dubte, la indústria alimentària ha de ser sensible a la repercussió que els sucres afegits tenen sobre la salut i, com s’està veient últimament moltes empreses estan fent un esforç per reformular els seus productes i millorar el perfil nutricional reduint el contingut de sucres afegits.

A Espanya l’Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) va arribar a un acord amb la indústria alimentària per millorar la reformulació i la composició dels aliments i begudes perquè siguin més saludables, seguint directrius europees.

Des del CoDiNuCat esperem que s’arribi a un compromís entre les empreses del sector de l’alimentació i AECOSAN més adient i que sigui més enllà que la reducció d’un 10% com va succeir fa uns anys amb el contingut de sal del pa. El gremi del pa es va comprometre a reduir en un 30% el contingut de sal al llarg d’uns anys. Això va contribuir al fet que a poc a poc el paladar dels consumidors es vagi adaptant i acostumant a un pa amb menys contingut en sal. Amb els sucres afegits es podria fer el mateix: acostumar al paladar dels consumidors, reduint de forma gradual el seu contingut en sucre afegit.

Tanmateix, cal destacar que hi ha empreses compromeses amb la salut, la investigació i la innovació que ja han reduït els sucres afegits en xifres semblants als que alguns estudis proposen.

Els beneficis dels iogurts

Els làctics són aliments molt nutritius. De fet, els productes làctics i el iogurt, en particular, són una font dietètica important de nutrients essencials i constituents bioactius per a la salut que són difícils d’obtenir en una dieta on el consum de làctics sigui limitat o nul. Recordem que el iogurt conté ferments vius que el converteixen en un aliment únic, ja que ajuda a millorar la nostra microbiota (bacteris intestinals).

A més de ser una font de proteïnes d’alta qualitat, els làctics contenen una concentració important de micronutrients essencials, com ara magnesi, fòsfor, zinc, iode, potassi, vitamina A, vitamina D, vitamina B12, i riboflavina (vitamina B2).

No obstant això, el nutrient que per excel·lència destaca en els làctics és el calci. La mateixa matriu dels làctics facilita l’absorció i aprofitament del seu calci. Però què és la matriu de l’aliment? Els aliments contenen una gran quantitat de nutrients diferents en una estructura complexa. L’estructura dels aliments i la naturalesa dels nutrients que contenen, així com les seves interaccions és la matriu alimentària. Aquesta matriu pot contribuir a la digestió i absorció de nutrients i alterar així les propietats nutricionals generals de l’aliment. El contingut en lactosa, vitamina D, i caseïna entre altres micronutrients afavoreix l’absorció del calci.

Recomanacions dietètiques

Les diferents guies alimentàries al món recomanen entre 2-3 racions de làctics al dia. S’entén que una ració de làctics seria 1 tassa (200-250 cc) de llet o iogurt (2 pots comercials de 125 cc cadascun). Aquestes recomanacions específiques per als productes làctics es basen en part en la cultura i la disponibilitat, però han estat dissenyades principalment per complir amb les necessitats nutricionals diàries. Malgrat això, les racions recomanades depenen de l’edat i de la situació fisiològica de la persona.

Finalment, cal destacar que no hem de demonitzar els aliments rics en importants nutrients com el iogurt per contenir sucres afegits. Hem de saber quins escollir i promocionar la realització d’una alimentació saludable, rica en fruites, verdures, pa, arròs i pasta integral, fruita seca, peix, carn blanca, oli d’oliva i làctics com llet, iogurt i formatges. No hem de ser extremistes. La moderació és la clau.

Finalment, davant el menor dubte sobre alimentació és important consultar amb un dietista-nutricionista col·legiat (http://codinucat.cat/).

Continguts de qualitat i ponents destacats en nutrició esportiva al IV Simposi del CoDiNuCat

Un programa amb continguts de qualitat i la participació de ponents de referència en el camp de la nutrició esportiva com ara el dietista-nutricionista Serafín Murillo, especialista en diabetis, la D-N esportiva Saioa Segura, preparadora al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, el Dr. Jesús Álvarez,  preparador d’esportistes d’elit, i la D-N Núria Llata ha estat una de les novetats de l’edició d’enguany del “Simposio Catalán de Dietética y Nutrición Aplicada a la Actividad Física y el Deporte”, organitzat pel Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), dins del IV Postgrau.

IV Simposio Catalán de Dietética y Nutrición Aplicada a la Actividad Física y el Deporte

Durant el simposi, al que van assistir més d’un centenar de persones, arribant a l’aforament complert, es van tractat temes pràctics relacionats amb l’alimentació en situacions especials tan interessants com les tècniques correctes de manipulació de pes per a competidors de taekwondo o l’alimentació d’esportistes durant el Ramadà, exposades per la dietista-nutricionista Saioa Segura, o els casos de superació d’atletes amb diabetis plantejats per Serafín Murillo.

A la jornada formativa també es va informar sobre els últims avenços en nutrició esportiva com ara la resposta individual a la suplementació  amb productes farmacològics i ergonutricionals exposada pel Dr. Álvarez o l’aplicació pràctica dels probiòtics en la nutrició esportiva explicada per la dietista-nutricionista Núria Llata.img_0600

Tots els assistents van poder gaudir d’un descans saludable (iogurt, fruits secs i cereals integrals) gràcies a Danone, una donació que compleix enguany quatre anys. Des de CoDiNuCat volem agrair el suport d’aquesta empresa als nostres cursos de formació.

Com va destacar la presidenta del CoDiNuCat, la Dra. Nancy Babio, en el seu discurs de cloenda del simposi, “hi ha molta feina darrera de l’organització d’un simposi com aquest per això volem agrair la implicació de totes les persones que l’han fet possible”. La Dra. Babio també va convidar els col·legiats més joves perquè s’impliquin en la junta de Govern del col·legi i va apuntar que sempre és benvingut un relleu generacional.

La incorporació de dietistes-nutricionistes a l’atenció primària: una realitat cada cop més propera

La consellera del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, té la voluntat d’incorporar els dietistes-nutricionistes a l’atenció primària en els pròxims anys, segons va anunciar a la cloenda de la cimera de professionals sanitaris, celebrada el passat 19 de setembre.

nancy-babio-a-la-cimera-construim-la-salut-de-futur-organitzada-pel-departament-de-salut_19-09-2018

Amb l’entrada de nutricionistes i fisioterapeutes als centres d’atenció primària (CAP), el Departament de Salut vol donar resposta a l’augment de la cronicitat i l’envelliment de la població.

Com va expressar ja l’any passat a la compareixença al Parlament i ha recordat en altres ocasions la nostra presidenta, la Dra. Nancy Babio, “els dietistes-nutricionistes som una inversió en salut”. L’entrada dels D-N als ambulatoris no només ajudarà a prevenir malalties cròniques (obesitat, diabetis tipus 2, càncer o hipertensió), sinó que també representarà un estalvi en els costos en medicaments, visites mèdiques o ingressos hospitalaris que ha d’afrontar la Sanitat pública.

Durant aquest I Fòrum de Diàleg Professional, amb el títol “Construïm la salut del futur”, es va exposar la situació actual del sistema sanitari i la necessitat d’adaptar les polítiques de planificació i d’ordenació professionals als requeriments de salut emergents i els models assistencials.

Respecte al termini de quan és farà efectiva aquesta realitat cal tenir paciència, ja que aquests processos són lents. Però us anirem informant.

Tot i que aquesta primera cimera de professions sanitàries és un pas inicial estem molt satisfets de veure que la incorporació dels D-N va pel bon camí!

 Pots donar suport a la nostra campanya a les xarxes socials compartint el hashtag o etiqueta #SomInversioenSalut

 

Recomanacions de congelació del peix per evitar l’anisakis

recomanacions-congelacio-per-evitar-anisakis

És important seguir les recomanacions de congelació per consumir peix amb seguretat.

A causa de l’augment d’infeccions per anisakis a les costes espanyoles i als darrers casos detectats entre la població, és important tenir en compte les recomanacions de l’Agencia Española de Consumo Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) per consumir peix de forma segura i responsable.

Què és l’anisakis?

L’anisakis és un paràsit (una mena de cuc rodó) que pot trobar-se al peix i als cefalòpodes (calamar, polp, sèpia,…) i provocar alteracions digestives (anisakiosi) i reaccions al·lèrgiques que, a vegades, poden ser greus. L’anisakiosi tan sols es pot contraure si es menja peix o cefalòpodes parasitats crus o sotmesos en preparacions que no maten al paràsit (poc cuinats).

Com evitar l’anisakis?

Una de les mesures més importants per evitar aquest paràsit és congelar el peix de forma adequada durant uns dies. Des d’AECOSAN es recomana que si congelem el peix a casa, ho fem al frigorífic a una temperatura de –20 °C o inferior i mantenint el producte congelat durant cinc dies. Cal tenir en compte que a aquesta temperatura només es pot arribar en frigorífics de tres estrelles (***) o més.

 

Per a més informació:

El “IV Simposio Catalán de Dietética y Nutrición para la Actividad Física y el Deporte” se celebrará el 29 de septiembre en Barcelona

Dr. Aritz Urdampilleta: “La recuperación del tejido muscular y el glucógeno es vital para el presente y futuro del deportista”

El Dr. Aritz Urdampilleta es uno de los expertos en nutrición deportiva más destacados de nuestro país.

El Dr. Aritz Urdampilleta es uno de los expertos en nutrición deportiva más destacados de nuestro país.

Como explica el Dr. Aritz Urdampilleta, uno de los mayores especialistas en nuestro país en el campo de la nutrición deportiva, “la recuperación nutricional y de hidratación son vitales para el deportista. En mi consulta me he encontrado con deportistas de élite que debido a la baja biodisponibilidad energética llevada durante años y pese a dar muy buen rendimiento deportivo han tenido a posteriori una enfermedad grave, e incluso una alteración de hormonas tiroideas”. En este sentido, el especialista advierte además que “algunos deportistas, especialmente mujeres, tienen problemas de mineralización ósea por dietas muy bajas en energía y esto, combinado con mucho estrés psicofísico, a la larga acaba dando problemas en los huesos”.

Pero es habitual que los deportistas se preocupen excesivamente por su peso corporal, “sin tener muy en cuenta la propia composición corporal (grasa corporal, masa muscular y masa ósea)”, advierte el Dr. Urdampilleta. Por ello, “después de la actividad deportiva, la recuperación del tejido muscular y el glucógeno es vital para el presente y futuro del deportista”.

Temas como estos se tratarán el 29 de septiembre en el Simposio Catalán de Dietética y Nutrición para la Actividad Física y el Deporte, que forma parte del IV Posgrado en Nutrición y Dietética aplicada a la Actividad Física y el Deporte, organizado por el CoDiNuCat. En esta cuarta edición, centrada en las situaciones especiales y nuevas tendencias en la nutrición deportiva, se hablarán de cuestiones tan candentes como el dopaje en el deporte o se tratarán casos de pacientes con enfermedades crónicas como la diabetes que rompen barreras.

Una apuesta formativa integradora

El programa ha sido diseñado por el Dr. Urdampilleta y la Dra. Nancy Babio, directora académica del simposio y presidenta del CoDiNuCat, con el objetivo de ofrecer un simposio interdisciplinar, donde nutricionistas y fisiólogos deportivos aporten una perspectiva diferente pero integradora. Una visión que, según los organizadores, ayudará al colectivo de dietistas-nutricionistas a comprender mejor la nutrición y dietética deportiva para poderse integrar con más facilidad en equipos de investigación o empresas multidisciplinares.

Dra. Nancy Babio, presidenta del CoDiNuCat des de novembre de 2013.

Dra. Nancy Babio, directora académica del simposio.

Como explica la Dra. Babio, una de las principales novedades de esta edición es el formato del simposio con marcado carácter más práctico, “hemos preferido reducir el número de ponentes pero ampliando su tiempo de intervención para que puedan explicar mejor los casos prácticos. De esta manera, el experto brindará su experiencia e invitará a la participación de los asistentes. Creemos que a veces “menos es más”. Queremos trasladar la experiencia de nuestros grandes expertos y escuchar a los asistentes, ya que es una manera efectiva de enriquecer el abordaje dietético nutricional en este ámbito”.

Además en esta edición, y siguiendo la línea innovadora de la oferta formativa del CoDiNuCat, se han seleccionado conferenciantes de alta calidad “que tienen mucha experiencia práctica, además de un respaldo científico sólido, ya que a menudo son muy académicos y apenas trabajan en consultorías. Esto genera un desequilibrio entre la teoría o ciencia y la práctica-experiencia”, añade el Dr. Urdampilleta.

Aunque el Dr. Aritz Urdampilleta no ha querido desvelar todavía demasiados datos sobre su ponencia “Nuevos retos de la nutrición en hombres vs mujeres, ¿por qué es diferente?”, nos ha avanzado que hay hallazgos y posibles diferencias desde donde ya habría que empezar a trabajar. ¡Tendremos que esperar al 29 de septiembre para conocer en profundidad este tema y el resto de ponencias!

cartel-iv-simposio

CoDiNuCat assisteix a les graduacions dels alumnes del Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat Rovira i Virgili i de la Blanquerna-URL

Roser Martí, en representació del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, va assistir a l’acte de graduació de la V Promoció del Grau Nutrició Humana i Dietètica  2014-2018.  La representant del CoDiNuCat va destacar la importància de la formació així com “el paper fonamental dels dietistes-nutricionistes tant a l’àmbit professional com a la seva vida diària per ells i per als que els envolten, ja que ser un DN és una garantia de salut”. L’acte de graduació i lliurament d’orles es va celebrar a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili el passat dissabte 16 de juny.

entrega-orles-de-la-v-promocio-del-grau-en-nutricio-humana-i-dietetica-urv_n

Per una altra banda, CoDiNuCat, representat per la Glòria Gómez, també va estar present el mateix dissabte a la graduació dels estudiants del IV Curs d’Infermeria, Fisioteràpia i Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.

entrega-orles-blanquerna-modificada

Felicitats a tots els graduats i les graduades!

CoDiNuCat continua apostant per la formació continuada de qualitat

Barcelona, 18 de juny de 2018.- Seguint la línia d’apostar per la formació amb evidència científica i de qualitat del CoDiNuCat iniciada des del seu començament, aquest cap de setmana es va celebrar el curs de “Dietética y estrategias nutricionales en el deporte” amb un gran èxit de participació.

Aquest curs, organitzat per CoDiNuCat i coordinat per Miguel Reverte, està inscrit dins de la 4a edició del “Posgrado en Nutrición y Dietética Aplicada en la Actividad Física y Deporte”. Durant el curs es van parlar sobre abordatge dietètic nutricional per a diferents disciplines esportives com ara el futbol i els esports d’equip, el fisioculturisme, els esports de combat o el ciclisme, entre d’altres, sense oblidar el popular running o el ballet i la gimnàstica.

Els més de 40 assistents van poder aprendre de la mà de bons professionals com ara el dietista-nutricionista Sergio Mateo, la D-N, Anna Grífols, experta universitària en Nutrició i Dietètica Aplicada a l’Esport que va centrar la seva ponència en l’abordatge dietètic nutricional en natació o dels coneixements del D-N Oriol García, que va parlar de les necessitats nutricionals dels practicants de Cross-Fit, entre d’altres.

Pots consultar el programa del curs “Dietética y estrategias nutricionales en el deporte” que es va impartir aquest cap de setmana aquí: programa

La problemàtica actual de l’obesitat infantil centra la participació del CoDiNuCat a la II Jornada de CODINMA

Barcelona, 18 de juny de 2018.- L’obesitat infantil és un problema greu de salut pública. Segons dades recents de l’OMS, un de cada 5 nens pateixen obesitat als països del sud d’Europa, entre ells Espanya. Una dada que contrasta amb el fet que Espanya és el país amb una major esperança de vida d’Europa i el segon del món seguit pel Japó. Però amb aquestes xifres d’obesitat, els nens viuran menys i amb més comorbiditats que els seus pares. ¿La raó? Doncs, perquè aquestes malalties cròniques avancen 30 anys i són nens que ja a la seva curta edat presenten una malaltia crònica.

nancy-babio-presidenta-de-codinucat-parlant-sobre-obesitat-infantil-a-la-ii-jornada-del-codinma

Com ha destacat la presidenta del CoDiNuCat, Nancy Babio, durant la seva ponència sobre l’obesitat infantil i la importància de l’esmorzar per combatre el sobrepès aquest dissabte passat a la II Jornada del “Colegio Profesional de DietistasNutricionistas de la Comunidad de Madrid” (CODINMA) “l’alimentació, el sedentarisme i les insuficients hores de dormir són els principals factors d’aquesta epidèmia que afecta sobretot als països de la conca mediterrània”.
Durant la II Jornada de CODINMA, celebrada sota el lema “Nos abrimos camino”, dietistes-nutricionistes i altres professionals sanitaris reunits a Madrid també han parlat sobre nutrició als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, la psiconutrició i l’alimentació a l’esport paralímpic entre d’altres.

Més informació:

http://www.europapress.es/comunicados/sociedad-00909/noticia-comunicadolos-bulos-internet-obesidad-infantil-psiconutricion-temas-ii-jornada-codinma-20180618094856.html

CoDiNuCat continua treballant per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària

Barcelona, 13 de juny de 2018.- El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya és una de les 21 institucions inscrita en la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA), impulsada i coordinada per l’Agència Catalana del Consum, que treballa de manera multidisciplinària per convertir-se en un altaveu de sensibilització social sobre la prevenció i la recuperació dels trastorns de la conducta alimentària.

Dins el treball monogràfic “Anorèxia i Família” en el que treballa actualment aquesta plataforma, CoDiNuCat va assistir ahir a la presentació de les conclusions d’una enquesta realitzada a Catalunya a familiars de malalts amb trastorns alimentaris que a més d’analitzar les seves motivacions i estat emocional, volia conèixer les seves actituds, funcionament i capacitat de regulació emocional.

Una de les principals conclusions d’aquesta enquesta ha estat que les mares de pacients amb trastorns alimentaris manifesten més ràbia, por i sentiment de culpa que els pares.

En l’estudi, coordinat per l’Hospital Universitari Bellvitge i l’Hospital Clínic, hi han col·laborat 13 hospitals públics i centres de tractaments privats d’arreu de Catalunya.

Durant l’acte, la  directora de l’Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera, va donar a conèixer la campanya “Implica’t-Implicat” per sensibilitzar famílies, professionals i societat en la prevenció i recuperació dels trastorns alimentaris.

L’acte de presentació, celebrat a l’Auditori del Departament Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, també van assistir la directora de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) i la representant de la Fundació Imatge i Autoestima, Sara Bujalance. També van estar presents el doctor Fernando Fernàndez-Aranda, del Departament de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge, que va presentar els resultats de l’enquesta i la doctora Laia Asso, membre de la Societat catalana de Pediatria, que va presentar els resultats del grup de treball que ha analitzat el rol de la família com a agent preventiu en el desenvolupament dels trastorns alimentaris.

Objectius de la Taula de diàleg per als trastorns alimentaria: sensibilitzar, prevenir i promocionar la salut

La Taula de diàleg per a la prevenció de la conducta alimentària, creada l’any 201, i de la que CoDiNuCat forma part, ha permès unificar esforços per afrontar de forma comuna aquesta problemàtica, sensibilitzant sobre la importància de prevenir el greu problema dels trastorns de la conducta alimentària  i en general els trastorns relacionats amb la imatge i el pes, prevenint amb estratègies realistes dissenyades de forma coordinada entre diferents sectors (sanitari, educatiu, empresarial, mitjans) i promocionant la salut.

Més informació:

 

http://consum.gencat.cat/ca/lagencia/codi-de-consum-de-catalunya/sintesi-dels-drets-de-les-persones-consumidores-i-usuaries/els-drets-basics-de-les-persones-consumidores/taula-de-dialeg-per-a-la-prevencio-dels-trastorns-de-la-conducta-alimentaria/

Noves dades de la professió de dietista-nutricionista

Actualment hi ha 4.086 dietistes-nutricionistes col·legiats a Espanya, un 21,6% més respecte a l’any anterior, segons les dades de l’informe acabat de publicar  “Profesionales Sanitarios Colegiados” elaborat per l’Instituto Nacional d’Estadística (INE). Per comunitat autònoma, Catalunya és la que compta amb un nombre més nombrós (1.285), seguida de la Comunitat Valenciana (565), Andalusia (516), Madrid (390), Navarra (256), País Basc (255), Aragó (181), Regió de Múrcia (158), Illes Balears (135), Castella i Lleó (134), Castella-La Manxa (89), Galícia (92) i Cantàbria (26).

diapositiva1
Unes xifres que constaten el creixement del nombre de professionals sanitaris col·legiats, d’entre els quals els dietistes-nutricionistes han experimentat un augment molt important, juntament amb el col.lectiu dels físics com a especialitat sanitària (13,9%) i els terapeutes ocupacionals (13,7%). Els infermers són el col·lectiu més nombrós de tots els professionals sanitaris col·legiats, seguit pels metges i els farmacèutics.

Quant a la ràtio de dietistes-nutricionistes per comunitat autonòmica, les tasses més altes de nous col·legiats les registren Navarra (0,40), Catalunya (0,17) i Aragó (0,14).

L’informe també mostra que la nostra professió de dietista-nutricionista és principalment femenina, el 87,1% són dones. Com tots sabem, la nostra professió és molt jove com aquest informe que indica que el 91,5% de les dietistes-nutricionistes són menors de 45 anys.

 

Comunicat: A punt de néixer oficialment el “Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas”

Després del comunicat conjunt amb els colegis de Dietistes-Nutricionistes d’Andalusia, Castella La Manxa, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia i Comunitat Valenciana, des del CoDiNuCat emetem aquest comunicat per explicar el procés actual a tots els col·legiats/des.

 

Pots llegir el comunicat_-a-punt-de-neixer-oficialment-el-consejo-general-de-colegios-oficiales-de-dietistas-nutricionistas

 

 

Comunicat-“Los Estatutos del Consejo General de Colegios Oficiales De Dietistas-Nutricionistas entran en su última fase”

Set dels tretze col·legis de Dietistes-Nutricionistes existents (Andalucía, Castilla La Mancha, Castilla y León, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid i Murcia) van sol·licitar al Ministeri audiència per revisar l’expedient de “Los Estatutos del Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas”. Aquests van ser rebuts pel “Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad” el passat 5 de juny de 2018.

 

Pots llegir el comunicat “Los Estatutos del Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas están en la última fase previa a su publicación”

IMPORTANT COMUNICAT EN RELACIÓ AL CONSEJO GENERAL DE COLEGIOS

reunio-consejo-madrid-10-03-2018

Siete de los 13 colegios de dietistas-nutricionistas instan al autodenominado Consejo General de colegios de dietistas-nutricionistas de España (CGDN-E) a trabajar oficialmente desde la Comisión Gestora del Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas (CGCO-D-N) por ser el órgano oficial que ampara la Ley 19/2014 de creación del Consejo General oficial.

Pots llegir el comunicat del CODINUCAT.

Pots llegir el comunicat consensuat entre els 7 col·legis professionals.

El proper 14 de novembre és el Dia Mundial de la Diabetis. Enguany el lema és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable.”

El proper dimarts 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. Enguany el lema és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable”. Per commemorar aquest dia, l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC), entitat amb qui el CODINUCAT té conveni, organitza un seguit d’actes que s’aniran duent a terme els propers dies per tot el territori català. Entre ells, adjuntem el cartell de les activitats que es duran a terme el dissabte 11 de novembre a Barcelona.

La diabetis gestacional afecta un 5-20% de les embarassades i està associada a resultats adversos per a la mare i per al nounat, tant a curt com a llarg termini (avortaments, fractures òssies del nounat, macrosomia, parts prematurs, preeclàmpsia, cesària, depressió postpart, risc de diabetis tipus 2, obesitat, etc.). La dieta, juntament amb l’exercici, és la pedra angular del tractament de la diabetis gestacional. Endemés, la teràpia nutricional en aquesta situació patològica pot conduir a canvis en l’estil de vida de la pacient que poden persistir després del part i per tant tenir efectes protectors contra les conseqüències negatives que la diabetis gestacional pot ocasionar a llarg termini. A nivell internacional, les principals guies de pràctica clínica sobre diabetis gestacional recomanen que el tractament dietètic sigui prescrit per un dietista-nutricionista amb experiència en aquesta malaltia. Malgrat això, al nostre país és palès l’absència de dietistes-nutricionistes als equips d’atenció a la dona amb diabetis gestacional, habitualment situats als centres d’atenció especialitzada.

Per aquest motiu, i perquè enguany el lema del Dia Mundial de la Diabetis és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable”, des del CODINUCAT reclamem la figura del dietista-nutricionista, no només als Centres d’Atenció Primària (CAPs), com hem fet en altres ocasions, sinó també als equips d’atenció a la dona amb diabetis gestacional.

Aprofitem l’avinentesa per animar-vos a realitzar el test FindRisk als pacients que visiteu. Si el resultat d’aquest és positiu, inferior a 7 punts, el risc de patir diabetis en els següents 10 anys és baix, mentre que si és superior a 20 és molt alt. Hauríeu de derivar els usuaris que obtinguin una puntuació major a 13 punts al professional sanitari (de medicina o d’infermeria) del centre d’Atenció Primària, juntament amb una carta signada per vosaltres amb el resultat del test, perquè se li fes una valoració completa.

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR