El proper 14 de novembre és el Dia Mundial de la Diabetis. Enguany el lema és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable.”

El proper dimarts 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. Enguany el lema és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable”. Per commemorar aquest dia, l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC), entitat amb qui el CODINUCAT té conveni, organitza un seguit d’actes que s’aniran duent a terme els propers dies per tot el territori català. Entre ells, adjuntem el cartell de les activitats que es duran a terme el dissabte 11 de novembre a Barcelona.

La diabetis gestacional afecta un 5-20% de les embarassades i està associada a resultats adversos per a la mare i per al nounat, tant a curt com a llarg termini (avortaments, fractures òssies del nounat, macrosomia, parts prematurs, preeclàmpsia, cesària, depressió postpart, risc de diabetis tipus 2, obesitat, etc.). La dieta, juntament amb l’exercici, és la pedra angular del tractament de la diabetis gestacional. Endemés, la teràpia nutricional en aquesta situació patològica pot conduir a canvis en l’estil de vida de la pacient que poden persistir després del part i per tant tenir efectes protectors contra les conseqüències negatives que la diabetis gestacional pot ocasionar a llarg termini. A nivell internacional, les principals guies de pràctica clínica sobre diabetis gestacional recomanen que el tractament dietètic sigui prescrit per un dietista-nutricionista amb experiència en aquesta malaltia. Malgrat això, al nostre país és palès l’absència de dietistes-nutricionistes als equips d’atenció a la dona amb diabetis gestacional, habitualment situats als centres d’atenció especialitzada.

Per aquest motiu, i perquè enguany el lema del Dia Mundial de la Diabetis és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable”, des del CODINUCAT reclamem la figura del dietista-nutricionista, no només als Centres d’Atenció Primària (CAPs), com hem fet en altres ocasions, sinó també als equips d’atenció a la dona amb diabetis gestacional.

Aprofitem l’avinentesa per animar-vos a realitzar el test FindRisk als pacients que visiteu. Si el resultat d’aquest és positiu, inferior a 7 punts, el risc de patir diabetis en els següents 10 anys és baix, mentre que si és superior a 20 és molt alt. Hauríeu de derivar els usuaris que obtinguin una puntuació major a 13 punts al professional sanitari (de medicina o d’infermeria) del centre d’Atenció Primària, juntament amb una carta signada per vosaltres amb el resultat del test, perquè se li fes una valoració completa.

Decret Autorització de centres i consultes Sanitàries de 17 d’octubre 2017

El Departament de Salut ha estimat i incorporat al Decret les dues al·legacions que el CoDiNuCat va formular el dia 18 d’abril de 2017

DECRET 151/2017, de 17 d’octubre, pel qual s’estableixen els requisits i les garanties tecnicosanitàries comunes dels centres i serveis sanitaris i els procediments per a la seva autorització i registre.

Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç:

http://www.codinucat.cat/04-decret-consultes-sanitaries-dogc-19-10-17-pd/

 

Accedeix i viu la compareixença al Parlament

 

Tot seguit trobareu l’enllaç de la compareixença del CoDiNuCat a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya:

“Compareixença d’una representació del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya davant la Comissió de Salut

perquè informi sobre el paper de l’alimentació en la salut i en les patologies cròniques i sobre el paper de professionals

sanitaris graduats en nutrició”

 

read more…

El CoDiNuCat compareix al Parlament de Catalunya. Coneix la nota de premsa.

Nota de premsa:

 

La presidenta del CoDiNuCat ha defensat la importància del dietista-nutricionista en l’atenció primària, en la seva compareixença davant el Parlament de Catalunya

 

  • “El dietista-nutricionista és una inversió en salut perquè prevé les malalties que són molt costoses per al sistema públic de salut”.
  • Estalvia costos substancials en medicaments, visites mèdiques i ingressos hospitalaris.

read more…

Ressenya: Assemblea General Extraordinària i Assemblea General Ordinària

El passat divendres 16 de juny es va celebrar l’Assemblea General Extraordinària i l’Assemblea General Ordinària del col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). En les dues es tractaren els punts marcats a l’ordre del dia, punts que foren comunicats als col·legiats del CoDiNuCat amb el temps establert.

L’assistència en ambdues fou escassa, les votacions oscil·laren entre 13 i 15 vots. Cal destacar que tots els punts a tractat foren aprovats per unanimitat, per aquest motiu quedaren aprovats:

read more…

Això s’ho val! Coneix en què va consistir l’acte i com formar-ne part

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) ha creat un fons econòmic per oferir tractaments dietètics individualitzats a persones amb celiaquia, diabetis i càncer. Els dietistes-nutricionistes col·legiats al CoDiNuCat podran oferir un abordatge dietètic i nutricional adequat a aquest tipus de malalts i contribuir a millorar-ne la qualitat de vida.

Això s’ho val! ha posat nom a l’acord amb les associacions d’afectats de celiaquia, diabetis, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer i la Creu Roja Catalunya, que consisteix a facilitar als afectats que estiguin en situació d’elevada vulnerabilitat uns vals bescanviables que els permetran anar a la consulta d’un dietista-nutricionista col·legiat per iniciar el tractament nutricional adequat a la seva malaltia, tenint en compte les circumstàncies personals.

read more…

Sr. Alberto Caverni: “Les restriccions dietètiques s’apliquen a partir de l’estadi 3”

El dia 16 de juny de 2017 es va realitzar una trobada amb l’expert gratuïta per als col·legiats al CoDiNucat, a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. En aquesta ocasió el Sr. Alberto Caverni va traslladar els seus coneixements sobre malaltia renal crònica avançada i la seva relació amb la dieta, sota el títol “Dieta para el paciente con ERCA: ¿Tanto se aleja de la dieta equilibrada?” i la conclusió fou que no.

read more…

Àrea de Responsabilitat Social Corporativa

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) va considerar convenient establir un marc de col·laboració amb diferents entitats per crear sinergies que permetin actuar conjuntament en l’organització i promoció d’activitats que puguin millorar la qualitat de vida dels grups més vulnerables de la població que necessitin atenció nutricional. Per aquest motiu, s’ha creat l’àrea de Responsabilitat Social Corporativa (RSC). El CoDiNuCat ha destinat una partida pressupostària per cobrir les consultes dels pacients derivats per les entitats amb les quals s’ha establert conveni i/o col·laboració (Associació de Celíacs de Catalunya, Associació de Diabètics de Catalunya, Creu Roja Catalunya i la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer).  La remuneració econòmica es gestionarà a través d’un sistema de vals bescanviables per un valor de 40 €/val.

read more…

CoDiNuCat celebra el III Simposi Català de Dietètica i Nutrició per a l’Activitat Física i l’Esport.

Durant la jornada del dia 3 de juny, a l’Hotel Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es va celebrar la 3a edició del Simposi Català de Dietètica i Nutrició per l’Activitat Física i l’Esport organitzat pel Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). Un any més, l’acte es va emmarcar dins del Postgrau en Nutrició i Dietètica aplicada a l’Activitat Física i l’Esport. El Simposi va comptar amb la col·laboració del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes d’Andalusia (CODINAN), de la comissió gestora del Col·legi Professional de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat de Madrid (CODINMA), i de la Societat Científica Espanyola de Dietètica i Nutrició (SEDYN).

read more…

Ressenya de la Jornada: Riscos i perills dels tractaments sense base científica PNI i DAO

El CoDiNuCat va celebrar una jornada amb especialistes en neurologia, gastroenterologia, endocrinologia i dietètica i nutrició per informar als Dietistes-Nutricionistes i a l’opinió pública sobre els perills de les dietes i consells miraculosos, que s’emparen en la psiconeuroimmunologia o en el dèficit de DiAminoOxidasa, coneguda amb les sigles DAO, recomanades per pseudoespecialistas que intervenen en els mitjans de comunicació, i adverteix de la despesa sanitària que suposa el tractament de les persones perjudicades per aquestes recomanacions.

read more…

I Jornada de SEDYN (Societat Científica Española de Dietética y Nutrición)

El passat 10 i 11 de febrer, es va realitzar a Madrid la I Jornada de SEDYN (Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición), sota el lema: “Construyendo la voz científica en dietética y Nutrición”.

SEDYN va sorgir arran de la necessitat de crear una societat científica que representes i fomentes, tant a escala nacional com internacional, el camp científic en dietètica i nutrició. Un dels seus objectius és impulsar que el dietista-nutricionista formi part d’equips multidiciplinaris i col·labori en entitats científiques o similars. És per aquest motiu, que el CoDiNuCat va voler animar a tots els col·legiats a assistir a la I Jornada, atorgant fins a 20 inscripcions gratuïtes. Cal remarcar, que la jornada es va desenvolupar exitosament. L’aforament complet de la sala, va recolza la necessitat de continuar treballant en aquesta direcció. Així també ho van constatar, la Dra. Nancy Babio i la Sra. Cristina Moreno, membres de la Junta del CoDiNuCat que van assistir a la Jornada.

 

SEDYN

Fotografia realitzada durant la jornada de SEDYN

Presentació de la postura del CoDiNuCat i la FECEC al portal de la URV

Captura de pantalla 2016-11-30 a les 10.16.22Coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, que es celebra el 4 de febrer, el CoDiNuCat i la FECEC han presentat, conjuntament, la postura científica sobre els lactis. Compartim amb vosaltres la nota de premsa que també ha publicat el diari digital de la Universitat Rovira i Virgili.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer és una de les principals causes de mort a escala mundial. Tanmateix, segons les diferents entitats de referència, més del 30% de les morts causades per aquesta malaltia es podrien prevenir modificant o eliminant factors de risc claus, especialment els relacionats amb l’estil de vida i l’alimentació. En aquest sentit, un tema de debat infundat ha estat el paper dels lactis. El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC), coincidint amb la celebració del dia mundial d’aquesta malaltia, ha fet pública la seva postura científica sobre el Consum de Lactis i la Incidència de Càncer. Segons una exhaustiva revisió bibliogràfica que han efectuat, aconsellen mantenir els lactis a la dieta consumint-los en les quantitats recomanades a les guies dietètiques.

Pel que s’ha observat fins ara, sembla que el consum de lactis suggereix una certa protecció envers el càncer d’estómac, mama, ovari i bufeta, i també s’associa amb un menor risc de desenvolupar càncer de còlon. En canvi, i sempre a falta d’estudis més concloents, potencialment, i consumits en grans quantitats, més altes a les recomanades, podrien incrementar el risc de desenvolupar càncer de pròstata.

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) recorden que els lactis són una font de proteïna d’alta qualitat biològica, és a dir, que aporten molts aminoàcids essencials pel correcte funcionament del nostre organisme. També propicien greix saturat (principalment en els productes sencers), lactosa, calci i altres nutrients essencials, com el fòsfor, iode, vitamines A, B2 i B12. La seva composició fa d’aquests productes un pilar important en l’alimentació de les persones. Per això, més enllà de motiu de preocupació, són un aliment clau en una alimentació saludable.

La revisió, elaborada per membres del CODINUCAT i la FECEC, en total 7 autors, sis dels quals són personal investigador de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, sent la primera autora la Dra. Rosa Maria Valls del grup NFOC-Salut (Nutrició Funcional, Oxidació i malalties Cardiovasculars), URLA (Unitat de Recerca en Lípids i Arteriosclerosi), CTNS (Centre Tecnològic de Nutrició i Salut), CIBERDEM (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas), sota el lideratge de la Dra. Nancy Babio, presidenta del CODINUCAT, membre de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili i de la de la Xarxa CIBERobn  de l’Institut Carlos III. Com a representants de la FECEC han participat el Dr. Eduard Batiste-Alentorn, oncòleg de l’Hospital General de Vic i vocal de la junta de la FECEC  i el Dr. Ramón Miralles, president de la FECEC i professor també de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV.

Aquesta postura té un valor especial no només per la revisió de la literatura sinó per la important col·laboració i revisió feta per diferents membres que pertanyen a la Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), la Asociación de Dietistas-Nutricionistas de Madrid (ADDINMA), la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC) i el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Andalucía (CODINAN).

De tot aquest treball en equip es conclou que, en quantitats recomanades, no hi ha evidències de que el seu consum sigui perjudicial. Així doncs, d’acord als possibles beneficis dels lactis en la prevenció d’alguns tipus de càncer i dels seus beneficis respecte a altres malalties cròniques, es justifica seguir recomanant el seu consum en el context d’una alimentació saludable i equilibrada.

Referència bibliogràfica:Rosa M. Valls, Anna Pedret, Maria Pascual, Isabel Megías, Eduard Batiste-Alentorn, Ramón Miralles i Nancy Babio. Postura Científica del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i de la Federació d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) sobre consum de lactis i la incidència de càncer.

Disponible aquí.

Font: http://diaridigital.urv.cat/dietistes-nutricionistes-recomanen-mantenir-els-lactis-a-la-dieta/

___

Coincidiendo con el Dia Mundial Contra el Cáncer, que se celebra el 4 de febrero, el CoDiNuCat y la FECEC han presentado, conjuntamente, la postura científica sobre los lácteos. Compartimos con vosotros la nota de prensa que también ha publicado el diario digital de la Universitat Rovira i Virgili.

Según la Organización Mundial de la Salud (OMS), el cáncer es una de las principales causas de muerte a nivel mundial. Sin embargo, según las diferentes entidades de referencia, más del 30% de las muertes causadas por esta enfermedad se podrían prevenir modificando o eliminando factores de riesgo claves, especialmente los relacionados con el estilo de vida y la alimentación. En este sentido, un tema de debate infundado ha sido el papel de los lácteos. En este contexto, el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y la Federación Catalana de Entidades Contra el Cáncer (FECEC), coincidiendo con la celebración del día mundial de esta enfermedad, ha hecho pública su postura científica sobre el Consumo de Lácteos y la Incidencia de Cáncer. Según una exhaustiva revisión bibliográfica que han efectuado, aconsejan mantener los lácteos en la dieta consumiéndolos en las cantidades recomendadas hasta la actualidad en las guías dietéticas.

Por lo observado hasta ahora, parece que el consumo de lácteos sugiere una cierta protección contra el cáncer de estómago, mama, ovario y vejiga, y también se asocia con un menor riesgo de desarrollar cáncer de colon. En cambio, y siempre a falta de estudios más concluyentes, potencialmente, y consumidos en grandes cantidades, más altas a las recomendadas, podrían incrementar el riesgo de desarrollar cáncer de próstata.

El Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y la Federación Catalana de Entidades Contra el Cáncer (FECEC) recuerdan que los lácteos son una fuente de proteína de alta calidad biológica, es decir, que aportan muchos aminoácidos esenciales para el correcto funcionamiento de nuestro organismo. También propician grasa saturada (principalmente en los productos enteros), lactosa, calcio y otros nutrientes esenciales, como el fósforo, yodo, vitaminas A, B2 y B12. Su composición hace de estos productos un pilar importante en la alimentación de las personas. Por ello, más allá de motivo de preocupación, son un alimento clave en una nutrición saludable.

La revisión, elaborada por miembros del CODINUCAT y la FECEC, en total 7 autores, seis de los cuales son personal investigador de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud de la Universidad Rovira y Virgili, siendo la primera autora la Dra. Rosa María Valles del grupo NFOC-Salud (Nutrición Funcional, Oxidación y enfermedades Cardiovasculares), URLA (Unidad de Investigación en Lípidos y Arteriosclerosis), CTNS (Centro Tecnológico de Nutrición y Salud), CIBERDEM (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas), bajo el liderazgo de la Dra. Nancy Babio, presidenta del CODINUCAT, miembro de la Unidad de Nutrición Humana de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud del departamento de Bioquímica y Biotecnología de la Universidad Rovira i Virgili, del Instituto de Investigación Sanitaria Pere i Virgili y de la de la Red CIBERobn del Instituto Carlos III. Como representantes de la FECEC han participado el Dr. Eduard Batiste-Alentorn, oncólogo del Hospital General de Vic y vocal de la junta de la FECEC y el Dr. Ramón Miralles, presidente de la FECEC y profesor también de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud de la URV.

Esta postura tiene un valor especial no sólo por la revisión de la literatura sino por la importante colaboración y revisión hecha por diferentes miembros que pertenecen a la Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), la Asociación de Dietistas-Nutricionistas de Madrid (ADDINMA), la Sociedad Catalana de Alimentación y Dietética Clínica (SCADC) y el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Andalucía (CODINAN).

De todo este trabajo en equipo se concluye que, en cantidades recomendadas, no hay evidencias de que su consumo sea perjudicial. Así pues, de acuerdo a los posibles beneficios de los lácteos en la prevención de algunos tipos de cáncer y de sus beneficios respecto a otras enfermedades crónicas, se justifica seguir recomendando su consumo en el contexto de una alimentación saludable y equilibrada.

Referencia bibliográfica: Rosa M. Valls, Anna Pedret, María Pascual, Isabel Megías, Eduard Batiste-Alentorn, Ramón Miralles y Nancy Babio. Postura Científica del Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y de la Federación de Entidades Contra el Cáncer (FECEC) sobre consumo de lácteos y la incidencia de cáncer.

Disponible aquí.

Fuente: http://diaridigital.urv.cat/es/dietistas-nutricionistas-recomiendan-mantener-los-lacteos-en-la-dieta/

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR