Accedeix i viu la compareixença al Parlament

 

Tot seguit trobareu l’enllaç de la compareixença del CoDiNuCat a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya:

“Compareixença d’una representació del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya davant la Comissió de Salut

perquè informi sobre el paper de l’alimentació en la salut i en les patologies cròniques i sobre el paper de professionals

sanitaris graduats en nutrició”

 

read more…

El CoDiNuCat compareix al Parlament de Catalunya. Coneix la nota de premsa.

Nota de premsa:

 

La presidenta del CoDiNuCat ha defensat la importància del dietista-nutricionista en l’atenció primària, en la seva compareixença davant el Parlament de Catalunya

 

  • “El dietista-nutricionista és una inversió en salut perquè prevé les malalties que són molt costoses per al sistema públic de salut”.
  • Estalvia costos substancials en medicaments, visites mèdiques i ingressos hospitalaris.

read more…

Ressenya: Assemblea General Extraordinària i Assemblea General Ordinària

El passat divendres 16 de juny es va celebrar l’Assemblea General Extraordinària i l’Assemblea General Ordinària del col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). En les dues es tractaren els punts marcats a l’ordre del dia, punts que foren comunicats als col·legiats del CoDiNuCat amb el temps establert.

L’assistència en ambdues fou escassa, les votacions oscil·laren entre 13 i 15 vots. Cal destacar que tots els punts a tractat foren aprovats per unanimitat, per aquest motiu quedaren aprovats:

read more…

Això s’ho val! Coneix en què va consistir l’acte i com formar-ne part

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) ha creat un fons econòmic per oferir tractaments dietètics individualitzats a persones amb celiaquia, diabetis i càncer. Els dietistes-nutricionistes col·legiats al CoDiNuCat podran oferir un abordatge dietètic i nutricional adequat a aquest tipus de malalts i contribuir a millorar-ne la qualitat de vida.

Això s’ho val! ha posat nom a l’acord amb les associacions d’afectats de celiaquia, diabetis, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer i la Creu Roja Catalunya, que consisteix a facilitar als afectats que estiguin en situació d’elevada vulnerabilitat uns vals bescanviables que els permetran anar a la consulta d’un dietista-nutricionista col·legiat per iniciar el tractament nutricional adequat a la seva malaltia, tenint en compte les circumstàncies personals.

read more…

Sr. Alberto Caverni: “Les restriccions dietètiques s’apliquen a partir de l’estadi 3”

El dia 16 de juny de 2017 es va realitzar una trobada amb l’expert gratuïta per als col·legiats al CoDiNucat, a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. En aquesta ocasió el Sr. Alberto Caverni va traslladar els seus coneixements sobre malaltia renal crònica avançada i la seva relació amb la dieta, sota el títol “Dieta para el paciente con ERCA: ¿Tanto se aleja de la dieta equilibrada?” i la conclusió fou que no.

read more…

Àrea de Responsabilitat Social Corporativa

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) va considerar convenient establir un marc de col·laboració amb diferents entitats per crear sinergies que permetin actuar conjuntament en l’organització i promoció d’activitats que puguin millorar la qualitat de vida dels grups més vulnerables de la població que necessitin atenció nutricional. Per aquest motiu, s’ha creat l’àrea de Responsabilitat Social Corporativa (RSC). El CoDiNuCat ha destinat una partida pressupostària per cobrir les consultes dels pacients derivats per les entitats amb les quals s’ha establert conveni i/o col·laboració (Associació de Celíacs de Catalunya, Associació de Diabètics de Catalunya, Creu Roja Catalunya i la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer).  La remuneració econòmica es gestionarà a través d’un sistema de vals bescanviables per un valor de 40 €/val.

read more…

CoDiNuCat celebra el III Simposi Català de Dietètica i Nutrició per a l’Activitat Física i l’Esport.

Durant la jornada del dia 3 de juny, a l’Hotel Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es va celebrar la 3a edició del Simposi Català de Dietètica i Nutrició per l’Activitat Física i l’Esport organitzat pel Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). Un any més, l’acte es va emmarcar dins del Postgrau en Nutrició i Dietètica aplicada a l’Activitat Física i l’Esport. El Simposi va comptar amb la col·laboració del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes d’Andalusia (CODINAN), de la comissió gestora del Col·legi Professional de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat de Madrid (CODINMA), i de la Societat Científica Espanyola de Dietètica i Nutrició (SEDYN).

read more…

Ressenya de la Jornada: Riscos i perills dels tractaments sense base científica PNI i DAO

El CoDiNuCat va celebrar una jornada amb especialistes en neurologia, gastroenterologia, endocrinologia i dietètica i nutrició per informar als Dietistes-Nutricionistes i a l’opinió pública sobre els perills de les dietes i consells miraculosos, que s’emparen en la psiconeuroimmunologia o en el dèficit de DiAminoOxidasa, coneguda amb les sigles DAO, recomanades per pseudoespecialistas que intervenen en els mitjans de comunicació, i adverteix de la despesa sanitària que suposa el tractament de les persones perjudicades per aquestes recomanacions.

read more…

I Jornada de SEDYN (Societat Científica Española de Dietética y Nutrición)

El passat 10 i 11 de febrer, es va realitzar a Madrid la I Jornada de SEDYN (Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición), sota el lema: “Construyendo la voz científica en dietética y Nutrición”.

SEDYN va sorgir arran de la necessitat de crear una societat científica que representes i fomentes, tant a escala nacional com internacional, el camp científic en dietètica i nutrició. Un dels seus objectius és impulsar que el dietista-nutricionista formi part d’equips multidiciplinaris i col·labori en entitats científiques o similars. És per aquest motiu, que el CoDiNuCat va voler animar a tots els col·legiats a assistir a la I Jornada, atorgant fins a 20 inscripcions gratuïtes. Cal remarcar, que la jornada es va desenvolupar exitosament. L’aforament complet de la sala, va recolza la necessitat de continuar treballant en aquesta direcció. Així també ho van constatar, la Dra. Nancy Babio i la Sra. Cristina Moreno, membres de la Junta del CoDiNuCat que van assistir a la Jornada.

 

SEDYN

Fotografia realitzada durant la jornada de SEDYN

Presentació de la postura del CoDiNuCat i la FECEC al portal de la URV

Captura de pantalla 2016-11-30 a les 10.16.22Coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, que es celebra el 4 de febrer, el CoDiNuCat i la FECEC han presentat, conjuntament, la postura científica sobre els lactis. Compartim amb vosaltres la nota de premsa que també ha publicat el diari digital de la Universitat Rovira i Virgili.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer és una de les principals causes de mort a escala mundial. Tanmateix, segons les diferents entitats de referència, més del 30% de les morts causades per aquesta malaltia es podrien prevenir modificant o eliminant factors de risc claus, especialment els relacionats amb l’estil de vida i l’alimentació. En aquest sentit, un tema de debat infundat ha estat el paper dels lactis. El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC), coincidint amb la celebració del dia mundial d’aquesta malaltia, ha fet pública la seva postura científica sobre el Consum de Lactis i la Incidència de Càncer. Segons una exhaustiva revisió bibliogràfica que han efectuat, aconsellen mantenir els lactis a la dieta consumint-los en les quantitats recomanades a les guies dietètiques.

Pel que s’ha observat fins ara, sembla que el consum de lactis suggereix una certa protecció envers el càncer d’estómac, mama, ovari i bufeta, i també s’associa amb un menor risc de desenvolupar càncer de còlon. En canvi, i sempre a falta d’estudis més concloents, potencialment, i consumits en grans quantitats, més altes a les recomanades, podrien incrementar el risc de desenvolupar càncer de pròstata.

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) recorden que els lactis són una font de proteïna d’alta qualitat biològica, és a dir, que aporten molts aminoàcids essencials pel correcte funcionament del nostre organisme. També propicien greix saturat (principalment en els productes sencers), lactosa, calci i altres nutrients essencials, com el fòsfor, iode, vitamines A, B2 i B12. La seva composició fa d’aquests productes un pilar important en l’alimentació de les persones. Per això, més enllà de motiu de preocupació, són un aliment clau en una alimentació saludable.

La revisió, elaborada per membres del CODINUCAT i la FECEC, en total 7 autors, sis dels quals són personal investigador de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, sent la primera autora la Dra. Rosa Maria Valls del grup NFOC-Salut (Nutrició Funcional, Oxidació i malalties Cardiovasculars), URLA (Unitat de Recerca en Lípids i Arteriosclerosi), CTNS (Centre Tecnològic de Nutrició i Salut), CIBERDEM (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas), sota el lideratge de la Dra. Nancy Babio, presidenta del CODINUCAT, membre de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili i de la de la Xarxa CIBERobn  de l’Institut Carlos III. Com a representants de la FECEC han participat el Dr. Eduard Batiste-Alentorn, oncòleg de l’Hospital General de Vic i vocal de la junta de la FECEC  i el Dr. Ramón Miralles, president de la FECEC i professor també de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV.

Aquesta postura té un valor especial no només per la revisió de la literatura sinó per la important col·laboració i revisió feta per diferents membres que pertanyen a la Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), la Asociación de Dietistas-Nutricionistas de Madrid (ADDINMA), la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC) i el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Andalucía (CODINAN).

De tot aquest treball en equip es conclou que, en quantitats recomanades, no hi ha evidències de que el seu consum sigui perjudicial. Així doncs, d’acord als possibles beneficis dels lactis en la prevenció d’alguns tipus de càncer i dels seus beneficis respecte a altres malalties cròniques, es justifica seguir recomanant el seu consum en el context d’una alimentació saludable i equilibrada.

Referència bibliogràfica:Rosa M. Valls, Anna Pedret, Maria Pascual, Isabel Megías, Eduard Batiste-Alentorn, Ramón Miralles i Nancy Babio. Postura Científica del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i de la Federació d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) sobre consum de lactis i la incidència de càncer.

Disponible aquí.

Font: http://diaridigital.urv.cat/dietistes-nutricionistes-recomanen-mantenir-els-lactis-a-la-dieta/

___

Coincidiendo con el Dia Mundial Contra el Cáncer, que se celebra el 4 de febrero, el CoDiNuCat y la FECEC han presentado, conjuntamente, la postura científica sobre los lácteos. Compartimos con vosotros la nota de prensa que también ha publicado el diario digital de la Universitat Rovira i Virgili.

Según la Organización Mundial de la Salud (OMS), el cáncer es una de las principales causas de muerte a nivel mundial. Sin embargo, según las diferentes entidades de referencia, más del 30% de las muertes causadas por esta enfermedad se podrían prevenir modificando o eliminando factores de riesgo claves, especialmente los relacionados con el estilo de vida y la alimentación. En este sentido, un tema de debate infundado ha sido el papel de los lácteos. En este contexto, el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y la Federación Catalana de Entidades Contra el Cáncer (FECEC), coincidiendo con la celebración del día mundial de esta enfermedad, ha hecho pública su postura científica sobre el Consumo de Lácteos y la Incidencia de Cáncer. Según una exhaustiva revisión bibliográfica que han efectuado, aconsejan mantener los lácteos en la dieta consumiéndolos en las cantidades recomendadas hasta la actualidad en las guías dietéticas.

Por lo observado hasta ahora, parece que el consumo de lácteos sugiere una cierta protección contra el cáncer de estómago, mama, ovario y vejiga, y también se asocia con un menor riesgo de desarrollar cáncer de colon. En cambio, y siempre a falta de estudios más concluyentes, potencialmente, y consumidos en grandes cantidades, más altas a las recomendadas, podrían incrementar el riesgo de desarrollar cáncer de próstata.

El Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y la Federación Catalana de Entidades Contra el Cáncer (FECEC) recuerdan que los lácteos son una fuente de proteína de alta calidad biológica, es decir, que aportan muchos aminoácidos esenciales para el correcto funcionamiento de nuestro organismo. También propician grasa saturada (principalmente en los productos enteros), lactosa, calcio y otros nutrientes esenciales, como el fósforo, yodo, vitaminas A, B2 y B12. Su composición hace de estos productos un pilar importante en la alimentación de las personas. Por ello, más allá de motivo de preocupación, son un alimento clave en una nutrición saludable.

La revisión, elaborada por miembros del CODINUCAT y la FECEC, en total 7 autores, seis de los cuales son personal investigador de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud de la Universidad Rovira y Virgili, siendo la primera autora la Dra. Rosa María Valles del grupo NFOC-Salud (Nutrición Funcional, Oxidación y enfermedades Cardiovasculares), URLA (Unidad de Investigación en Lípidos y Arteriosclerosis), CTNS (Centro Tecnológico de Nutrición y Salud), CIBERDEM (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas), bajo el liderazgo de la Dra. Nancy Babio, presidenta del CODINUCAT, miembro de la Unidad de Nutrición Humana de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud del departamento de Bioquímica y Biotecnología de la Universidad Rovira i Virgili, del Instituto de Investigación Sanitaria Pere i Virgili y de la de la Red CIBERobn del Instituto Carlos III. Como representantes de la FECEC han participado el Dr. Eduard Batiste-Alentorn, oncólogo del Hospital General de Vic y vocal de la junta de la FECEC y el Dr. Ramón Miralles, presidente de la FECEC y profesor también de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud de la URV.

Esta postura tiene un valor especial no sólo por la revisión de la literatura sino por la importante colaboración y revisión hecha por diferentes miembros que pertenecen a la Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), la Asociación de Dietistas-Nutricionistas de Madrid (ADDINMA), la Sociedad Catalana de Alimentación y Dietética Clínica (SCADC) y el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Andalucía (CODINAN).

De todo este trabajo en equipo se concluye que, en cantidades recomendadas, no hay evidencias de que su consumo sea perjudicial. Así pues, de acuerdo a los posibles beneficios de los lácteos en la prevención de algunos tipos de cáncer y de sus beneficios respecto a otras enfermedades crónicas, se justifica seguir recomendando su consumo en el contexto de una alimentación saludable y equilibrada.

Referencia bibliográfica: Rosa M. Valls, Anna Pedret, María Pascual, Isabel Megías, Eduard Batiste-Alentorn, Ramón Miralles y Nancy Babio. Postura Científica del Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y de la Federación de Entidades Contra el Cáncer (FECEC) sobre consumo de lácteos y la incidencia de cáncer.

Disponible aquí.

Fuente: http://diaridigital.urv.cat/es/dietistas-nutricionistas-recomiendan-mantener-los-lacteos-en-la-dieta/

“El resultat de la comunicació no és el que dius”

Alvaro Bordas

Sr. Álvaro Bordas durant la conferència.

Si hi ha una frase que recalcà el Sr. Álvaro Bordas a la xerrada amb l’expert que ens oferí gratuïtament el CODINUCAT el passat divendres, és que “El resultat de la comunicació no és el que dius, si no el què t’entenen”. I és ben cert que els dietistes-nutricionistes sovint ens enfrontem als mitjans de comunicació, ràdio o inclús televisió, amb poques eines per reconduir o, simplement, tenir clar el missatge que volem donar.

Álvaro, que és llicenciat en periodisme i formador en matèria de comunicació, va poder explicar, gairebé a una setantena de col·legiats, com encarar una entrevista amb un periodista segons el temps que es disposi i al tipus d’audiència. A més, també va donar consells per deixar clar al públic el punt clau del teu missatge sense soroll de fons i va ensenyar com reconduir una situació complicada, com per exemple quan un periodista et fa una pregunta que no té res a veure amb el tema del què havies de parlar o quan et fa la “metralladora”, és a dir, preguntes successives perquè responguis sense pensar.

La formació va estar plena d’exemples, recurs que també recomanà fer servir als mitjans de comunicació, i de tècniques comunicatives tant per estructurar el missatge com per captar l’atenció del públic.

Alvaro Bordas

Sr. Álvaro Bordas a l’aulari de la Facultat de Farmàcia.

Finalitzà amb un torn de preguntes amè on es recalcà la importància de deixar de costat el sensacionalisme, ja que dóna una falsa sensació d’atenció al públic però que no enganxa ni interessa al periodista. El Sr. Álvaro Bordas va emfatitzar que com experts i professionals que som en matèria de nutrició i alimentació, hem d’actuar com a tals, donant titulars que enganxin però que no es mal interpretin, i aprendre, sobretot, a força de llegir, escoltar o veure les nostres pròpies actuacions als mitjans de comunicació.

Sens dubte fou una formació molt útil, i hem de tenir clar que com a professionals sanitaris tenim una responsabilitat social d’educar sense alarmar.

_____

Alvaro Bordas

Sr. Álvaro Bordas durante la conferencia.

Si hay una frase que recalcó el Sr. Álvaro Bordas en la charla con el experto que nos ofreció gratuitamente el CODINUCAT el pasado viernes, es que “El resultado de la comunicación no es el que dices, si no lo que te entienden”. Y es bien cierto que los dietistas-nutricionistas a menudo nos enfrentamos a los medios de comunicación, radio o incluso televisión, con pocas herramientas para reconducir o, simplemente, tener claro el mensaje que queremos dar.

Álvaro, que es licenciado en periodismo y formador en materia de comunicación, pudo explicar, casi a setenta colegiados, como encarar una entrevista con un periodista según el tiempo que se disponga y el tipo de audiencia que tengas. Además, también dio consejos sobre cómo dejar claro al público el punto clave del mensaje sin ruido de fondo, y sobre cómo reconducir una situación complicada; por ejemplo, cuando un periodista te hace una pregunta que no tiene nada que ver con el tema del que querías hablar o cuando te hace la “ametralladora”, es decir, preguntas sucesivas para que respondas sin pensar.

La formación estuvo llena de ejemplos, recurso que también recomendó usar en los medios de comunicación, y de técnicas comunicativas tanto para estructurar el mensaje como para captar la atención del público.

Alvaro Bordas

Sr. Álvaro Bordas en el aulario de la Facultad de Farmacia.

Finalizó con un turno de preguntas ameno en el que recalcó la importancia de dejar de lado el sensacionalismo, puesto que da una falsa sensación de atención al público, pero que no engancha ni interesa al periodista. El Sr. Álvaro Bordas enfatizó que como expertos y profesionales que somos en materia de nutrición y alimentación, tenemos que actuar como tales, dando titulares que enganchen pero que no se mal interpreten, y aprender, sobre todo, a base de leer, escuchar o ver nuestras propias actuaciones en los medios de comunicación.

Sin duda fue una formación muy útil, y debemos tener claro que como profesionales sanitarios tenemos la responsabilidad social de educar sin alarmar.

El recurs interposat contra la legalitat dels estatuts és íntegrament desestimat

La sentència rebuda en data del 29 de novembre del 2013 per la que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestima íntegrament el recurs interposat per la col·legiada. A més, li imposa les costes processals, si bé amb un import total màxim de 2.000,00€.

La Sentència rebat totes les pretensions de l’actora, desestimant cada un dels arguments al·legats en l’escrit de demanda, i per tant, és congruent i està fonamentada. A més a més, la Sentència confirma la correcció del procediment seguit per l’Assemblea del CODINUCAT. I reconeix que no s’ha vulnerat el principi de funcionament democràtic ni les garanties dels col·legiats.

Cal destacar que contra aquesta sentència hi cap recurs de cassació. El termini per interposar el recurs és de 30 dies hàbils processals, i per tant, haurem d’esperar a mitjans de febrer per saber si la col·legiada ha interposat el recurs de cassació.

Desprès de gairebé 3 anys de la interposició del contenciós administratiu portat a terme per aquesta col·legiada, és de dir tota la legislatura de la nostra primera Junta de Govern, ha arribat a sentència. Estem molt contents que la Sentència ratifiqui que en cap cas s’ha vulnerat el funcionament democràtic.

La Junta de Govern, vol agrair especialment als nostre gabinet jurídic que ha portat a terme aquest procés, als membres de la taula de l’Assemblea Constituent i a l’advocat que ha redactat els estatuts i assessorat en el desenvolupament de l’Assemblea Constituent.

La Junta de Govern

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR