Sr. Alberto Caverni: “Les restriccions dietètiques s’apliquen a partir de l’estadi 3”

El dia 3 de juny de 2017 es va realitzar una trobada amb l’expert gratuïta per als col·legiats al CoDiNucat, a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. En aquesta ocasió el Sr. Alberto Caverni va traslladar els seus coneixements sobre malaltia renal crònica avançada i la seva relació amb la dieta, sota el títol “Dieta para el paciente con ERCA: ¿Tanto se aleja de la dieta equilibrada?” i la conclusió fou que no.

Va iniciar la trobada definint malaltia renal crònica i va destacar que la síndrome de desnutrició-inflamació, sovint causat per una dieta restrictiva, són característiques comunes de la malaltia renal crònica. Com a dietistes-nutricionistes, disposem d’objectius teòrics ben definits:

En cas de prediàlisi:

 • Mantenir un bon estat nutricional.
 • Endarrerir la progressió de la MRC.foto-renal
 • Endarrerir la diàlisi.
 • Evitar complicacions.
 • Evitar acumulació de metabòlits tòxics.

En cas de diàlisi:

 • Mantenir un bon estat nutricional.
 • Controlar els líquids.
 • Evitar hipercalièmia (hiperpotassèmia) i hiperfosfatèmia.
 • Preparar l’organisme per al trasplantament.

Als objectius teòrics, va afegir uns objectius pràctics aplicables a qui pateixen dita malaltia, com per exemple mantenir el plaer d’alimentar-se i evitar l’aïllament social que pot patir el malalt.

Per altra banda va indicar la distribució de macronutrients i les recomanacions actuals sobre el contingut de potassi, de fòsfor, de sodi i de líquids que formen part del tractament. Aquesta última només aplicable en hemodiàlisi.

La dieta per al pacient amb malaltia renal no dista tant de la dieta equilibrada recomanada per a la població general, si bé s’han de tenir en compte certes restriccions, aquests són menys restrictives a les que clàssicament es recomanaven.

El Col·legi vol agrair als 34 col·legiats la seva assistència en aquesta calorosa i profitosa trobada.

Àrea de Responsabilitat Social Corporativa

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) va considerar convenient establir un marc de col·laboració amb diferents entitats per crear sinergies que permetin actuar conjuntament en l’organització i promoció d’activitats que puguin millorar la qualitat de vida dels grups més vulnerables de la població que necessitin atenció nutricional. Per aquest motiu, s’ha creat l’àrea de Responsabilitat Social Corporativa (RSC). El CoDiNuCat ha destinat una partida pressupostària per cobrir les consultes dels pacients derivats per les entitats amb les quals s’ha establert conveni i/o col·laboració (Associació de Celíacs de Catalunya, Associació de Diabètics de Catalunya, Creu Roja Catalunya i la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer).  La remuneració econòmica es gestionarà a través d’un sistema de vals bescanviables per un valor de 40 €/val.

Per poder formar part en l’àrea de Responsabilitat Social Corporativa dins del marc de col·laboració que s’ha establert entre el CoDiNuCat i les diferents entitats, has d’enviar el present formulari emplenat a administracio@codinucat.cat amb l’assumpte: Àrea de Responsabilitat Social Corporativa. Indicant les teves dades – personals i de consulta – i seleccionant les entitats amb les quals vols col·laborar, així com l’autorització de difusió de les teves dades personals.

Cal destacar que en el cas de voler oferir el teu servei en dietètica i nutrició en el catàleg de l’Associació de Celíacs de Catalunya és necessari haver realitzat el curs organitzat pel CoDiNuCat i per l’Associació de Celíacs de Catalunya (pròximament us proporcionarem més detalls).

Finalment, el 29 de juny se celebrarà un acte simbòlic d’entrega de vals.

CoDiNuCat celebra el III Simposi Català de Dietètica i Nutrició per a l’Activitat Física i l’Esport.

Durant la jornada del dia 3 de juny, a l’Hotel Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es va celebrar la 3a edició del Simposi Català de Dietètica i Nutrició per l’Activitat Física i l’Esport organitzat pel Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). Un any més, l’acte es va emmarcar dins del Postgrau en Nutrició i Dietètica aplicada a l’Activitat Física i l’Esport. El Simposi va comptar amb la col·laboració del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes d’Andalusia (CODINAN), de la comissió gestora del Col·legi Professional de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat de Madrid (CODINMA), i de la Societat Científica Espanyola de Dietètica i Nutrició (SEDYN).

aritz-i-nancy-simposiDr. Aritz Urdampilleta y Dra. Nancy Babio durant la inauguració del Simposi.

Al llarg de la 3a edició es van realitzar 8 ponències impartides per 8 destacats professionals de la nutrició i de l’esport. El programa es va dividir amb dos grans blocs, el primer en relació a casos pràctics i experiències professionals de Dietistes-Nutricionistes – futbol professional, Ral·li Dakar, esports de dansa i arts escèniques, ciclisme, atletisme i crossfit – i el segon més centrat amb la investigació en el camp de la salut, la fisiologia, l’entrenament i la nutrició esportiva.

La jornada es va completar amb la intervenció de 3 esportistes convidats – Sr. Keith Seiji Morino, ballarí; Anna Ramírez Bauxell, corredora del Lointek team; Sra. Ragna Debats, 3a del Mundo en Trail i 1a del Mundo en Snowshoes – els quals van aportar la seva visió i experiència. Tots els ponents invitats van destacar el paper clau que ha tingut l’alimentació i la nutrició en la seva carrera professional.

A la hora del descans, es va servir iogurts i toppings gratuïts a càrrec de la col·laboració, com altres anys, de l’empresa Danone.

danone-simposiImatge capturada de l’esmorzar de iogurts naturals i topping proporcionats per DANONE per la pausa cafè.

El Simposi va comptar amb l’assistència de més de 120 participants, que van assolir nous coneixements sobre l’ alimentació aplicada a la pràctica esportiva en diferents especialitats. Com es va remarcar durant tota la jornada, és vital conèixer l’esport/activitat per poder realitzar l’abordatge nutricional correcte. Per altra part, també es va destacar la importància de la formació continuada de tots els professionals per estar al corrent de les últimes novetats i com va comentar el Dr. Raúl Bescós és important ser crítics amb la informació que se’ns proporciona.

Novament, la 3a edició del Simposi ha estat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada, en aquesta ocasió s’ha atorgat 1 crèdit, proporcionalment més alt que l’any passat donat que va ser una Jornada d’un dia.

D’aquesta manera es pot concloure que s’ha tornat a aconseguir l’objectiu de proporcionar les eines i els coneixements necessaris per a la correcta pràctica del professional dietista-nutricionista especialitzat en nutrició esportiva, i amb aquesta III edició, es pot afirmar que el CoDiNUCat es consolida com a referent en proporcionar formació de qualitat de l’àmbit de la nutrició esportiva.

Durant l’acte de clausura, la Dra. Babio va agrair la bona acollida d’aquest III Simposi, convertint-lo amb una data reservada pels professionals dietistes-nutricionistes, a més va estendre l’agraïment als moderadors i personal del CoDiNuCat, així com els representants de diferents entitats col·laboradores.

Lee el resumen de la 3a edición del Simposio Aquí

 

Ressenya de la Jornada: Riscos i perills dels tractaments sense base científica PNI i DAO

El CoDiNuCat va celebrar una jornada amb especialistes en neurologia, gastroenterologia, endocrinologia i dietètica i nutrició per informar als Dietistes-Nutricionistes i a l’opinió pública sobre els perills de les dietes i consells miraculosos, que s’emparen en la psiconeuroimmunologia o en el dèficit de DiAminoOxidasa, coneguda amb les sigles DAO, recomanades per pseudoespecialistas que intervenen en els mitjans de comunicació, i adverteix de la despesa sanitària que suposa el tractament de les persones perjudicades per aquestes recomanacions.

read more…

I Jornada de SEDYN (Societat Científica Española de Dietética y Nutrición)

El passat 10 i 11 de febrer, es va realitzar a Madrid la I Jornada de SEDYN (Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición), sota el lema: “Construyendo la voz científica en dietética y Nutrición”.

SEDYN va sorgir arran de la necessitat de crear una societat científica que representes i fomentes, tant a escala nacional com internacional, el camp científic en dietètica i nutrició. Un dels seus objectius és impulsar que el dietista-nutricionista formi part d’equips multidiciplinaris i col·labori en entitats científiques o similars. És per aquest motiu, que el CoDiNuCat va voler animar a tots els col·legiats a assistir a la I Jornada, atorgant fins a 20 inscripcions gratuïtes. Cal remarcar, que la jornada es va desenvolupar exitosament. L’aforament complet de la sala, va recolza la necessitat de continuar treballant en aquesta direcció. Així també ho van constatar, la Dra. Nancy Babio i la Sra. Cristina Moreno, membres de la Junta del CoDiNuCat que van assistir a la Jornada.

 

SEDYN

Fotografia realitzada durant la jornada de SEDYN

Presentació de la postura del CoDiNuCat i la FECEC al portal de la URV

Captura de pantalla 2016-11-30 a les 10.16.22Coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, que es celebra el 4 de febrer, el CoDiNuCat i la FECEC han presentat, conjuntament, la postura científica sobre els lactis. Compartim amb vosaltres la nota de premsa que també ha publicat el diari digital de la Universitat Rovira i Virgili.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer és una de les principals causes de mort a escala mundial. Tanmateix, segons les diferents entitats de referència, més del 30% de les morts causades per aquesta malaltia es podrien prevenir modificant o eliminant factors de risc claus, especialment els relacionats amb l’estil de vida i l’alimentació. En aquest sentit, un tema de debat infundat ha estat el paper dels lactis. El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC), coincidint amb la celebració del dia mundial d’aquesta malaltia, ha fet pública la seva postura científica sobre el Consum de Lactis i la Incidència de Càncer. Segons una exhaustiva revisió bibliogràfica que han efectuat, aconsellen mantenir els lactis a la dieta consumint-los en les quantitats recomanades a les guies dietètiques.

Pel que s’ha observat fins ara, sembla que el consum de lactis suggereix una certa protecció envers el càncer d’estómac, mama, ovari i bufeta, i també s’associa amb un menor risc de desenvolupar càncer de còlon. En canvi, i sempre a falta d’estudis més concloents, potencialment, i consumits en grans quantitats, més altes a les recomanades, podrien incrementar el risc de desenvolupar càncer de pròstata.

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) recorden que els lactis són una font de proteïna d’alta qualitat biològica, és a dir, que aporten molts aminoàcids essencials pel correcte funcionament del nostre organisme. També propicien greix saturat (principalment en els productes sencers), lactosa, calci i altres nutrients essencials, com el fòsfor, iode, vitamines A, B2 i B12. La seva composició fa d’aquests productes un pilar important en l’alimentació de les persones. Per això, més enllà de motiu de preocupació, són un aliment clau en una alimentació saludable.

La revisió, elaborada per membres del CODINUCAT i la FECEC, en total 7 autors, sis dels quals són personal investigador de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, sent la primera autora la Dra. Rosa Maria Valls del grup NFOC-Salut (Nutrició Funcional, Oxidació i malalties Cardiovasculars), URLA (Unitat de Recerca en Lípids i Arteriosclerosi), CTNS (Centre Tecnològic de Nutrició i Salut), CIBERDEM (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas), sota el lideratge de la Dra. Nancy Babio, presidenta del CODINUCAT, membre de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili i de la de la Xarxa CIBERobn  de l’Institut Carlos III. Com a representants de la FECEC han participat el Dr. Eduard Batiste-Alentorn, oncòleg de l’Hospital General de Vic i vocal de la junta de la FECEC  i el Dr. Ramón Miralles, president de la FECEC i professor també de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV.

Aquesta postura té un valor especial no només per la revisió de la literatura sinó per la important col·laboració i revisió feta per diferents membres que pertanyen a la Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), la Asociación de Dietistas-Nutricionistas de Madrid (ADDINMA), la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC) i el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Andalucía (CODINAN).

De tot aquest treball en equip es conclou que, en quantitats recomanades, no hi ha evidències de que el seu consum sigui perjudicial. Així doncs, d’acord als possibles beneficis dels lactis en la prevenció d’alguns tipus de càncer i dels seus beneficis respecte a altres malalties cròniques, es justifica seguir recomanant el seu consum en el context d’una alimentació saludable i equilibrada.

Referència bibliogràfica:Rosa M. Valls, Anna Pedret, Maria Pascual, Isabel Megías, Eduard Batiste-Alentorn, Ramón Miralles i Nancy Babio. Postura Científica del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) i de la Federació d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) sobre consum de lactis i la incidència de càncer.

Disponible aquí.

Font: http://diaridigital.urv.cat/dietistes-nutricionistes-recomanen-mantenir-els-lactis-a-la-dieta/

___

Coincidiendo con el Dia Mundial Contra el Cáncer, que se celebra el 4 de febrero, el CoDiNuCat y la FECEC han presentado, conjuntamente, la postura científica sobre los lácteos. Compartimos con vosotros la nota de prensa que también ha publicado el diario digital de la Universitat Rovira i Virgili.

Según la Organización Mundial de la Salud (OMS), el cáncer es una de las principales causas de muerte a nivel mundial. Sin embargo, según las diferentes entidades de referencia, más del 30% de las muertes causadas por esta enfermedad se podrían prevenir modificando o eliminando factores de riesgo claves, especialmente los relacionados con el estilo de vida y la alimentación. En este sentido, un tema de debate infundado ha sido el papel de los lácteos. En este contexto, el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y la Federación Catalana de Entidades Contra el Cáncer (FECEC), coincidiendo con la celebración del día mundial de esta enfermedad, ha hecho pública su postura científica sobre el Consumo de Lácteos y la Incidencia de Cáncer. Según una exhaustiva revisión bibliográfica que han efectuado, aconsejan mantener los lácteos en la dieta consumiéndolos en las cantidades recomendadas hasta la actualidad en las guías dietéticas.

Por lo observado hasta ahora, parece que el consumo de lácteos sugiere una cierta protección contra el cáncer de estómago, mama, ovario y vejiga, y también se asocia con un menor riesgo de desarrollar cáncer de colon. En cambio, y siempre a falta de estudios más concluyentes, potencialmente, y consumidos en grandes cantidades, más altas a las recomendadas, podrían incrementar el riesgo de desarrollar cáncer de próstata.

El Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y la Federación Catalana de Entidades Contra el Cáncer (FECEC) recuerdan que los lácteos son una fuente de proteína de alta calidad biológica, es decir, que aportan muchos aminoácidos esenciales para el correcto funcionamiento de nuestro organismo. También propician grasa saturada (principalmente en los productos enteros), lactosa, calcio y otros nutrientes esenciales, como el fósforo, yodo, vitaminas A, B2 y B12. Su composición hace de estos productos un pilar importante en la alimentación de las personas. Por ello, más allá de motivo de preocupación, son un alimento clave en una nutrición saludable.

La revisión, elaborada por miembros del CODINUCAT y la FECEC, en total 7 autores, seis de los cuales son personal investigador de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud de la Universidad Rovira y Virgili, siendo la primera autora la Dra. Rosa María Valles del grupo NFOC-Salud (Nutrición Funcional, Oxidación y enfermedades Cardiovasculares), URLA (Unidad de Investigación en Lípidos y Arteriosclerosis), CTNS (Centro Tecnológico de Nutrición y Salud), CIBERDEM (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas), bajo el liderazgo de la Dra. Nancy Babio, presidenta del CODINUCAT, miembro de la Unidad de Nutrición Humana de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud del departamento de Bioquímica y Biotecnología de la Universidad Rovira i Virgili, del Instituto de Investigación Sanitaria Pere i Virgili y de la de la Red CIBERobn del Instituto Carlos III. Como representantes de la FECEC han participado el Dr. Eduard Batiste-Alentorn, oncólogo del Hospital General de Vic y vocal de la junta de la FECEC y el Dr. Ramón Miralles, presidente de la FECEC y profesor también de la Facultad de Medicina y Ciencias de la Salud de la URV.

Esta postura tiene un valor especial no sólo por la revisión de la literatura sino por la importante colaboración y revisión hecha por diferentes miembros que pertenecen a la Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), la Asociación de Dietistas-Nutricionistas de Madrid (ADDINMA), la Sociedad Catalana de Alimentación y Dietética Clínica (SCADC) y el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Andalucía (CODINAN).

De todo este trabajo en equipo se concluye que, en cantidades recomendadas, no hay evidencias de que su consumo sea perjudicial. Así pues, de acuerdo a los posibles beneficios de los lácteos en la prevención de algunos tipos de cáncer y de sus beneficios respecto a otras enfermedades crónicas, se justifica seguir recomendando su consumo en el contexto de una alimentación saludable y equilibrada.

Referencia bibliográfica: Rosa M. Valls, Anna Pedret, María Pascual, Isabel Megías, Eduard Batiste-Alentorn, Ramón Miralles y Nancy Babio. Postura Científica del Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Cataluña (CODINUCAT) y de la Federación de Entidades Contra el Cáncer (FECEC) sobre consumo de lácteos y la incidencia de cáncer.

Disponible aquí.

Fuente: http://diaridigital.urv.cat/es/dietistas-nutricionistas-recomiendan-mantener-los-lacteos-en-la-dieta/

“El resultat de la comunicació no és el que dius”

Alvaro Bordas

Sr. Álvaro Bordas durant la conferència.

Si hi ha una frase que recalcà el Sr. Álvaro Bordas a la xerrada amb l’expert que ens oferí gratuïtament el CODINUCAT el passat divendres, és que “El resultat de la comunicació no és el que dius, si no el què t’entenen”. I és ben cert que els dietistes-nutricionistes sovint ens enfrontem als mitjans de comunicació, ràdio o inclús televisió, amb poques eines per reconduir o, simplement, tenir clar el missatge que volem donar.

Álvaro, que és llicenciat en periodisme i formador en matèria de comunicació, va poder explicar, gairebé a una setantena de col·legiats, com encarar una entrevista amb un periodista segons el temps que es disposi i al tipus d’audiència. A més, també va donar consells per deixar clar al públic el punt clau del teu missatge sense soroll de fons i va ensenyar com reconduir una situació complicada, com per exemple quan un periodista et fa una pregunta que no té res a veure amb el tema del què havies de parlar o quan et fa la “metralladora”, és a dir, preguntes successives perquè responguis sense pensar.

La formació va estar plena d’exemples, recurs que també recomanà fer servir als mitjans de comunicació, i de tècniques comunicatives tant per estructurar el missatge com per captar l’atenció del públic.

Alvaro Bordas

Sr. Álvaro Bordas a l’aulari de la Facultat de Farmàcia.

Finalitzà amb un torn de preguntes amè on es recalcà la importància de deixar de costat el sensacionalisme, ja que dóna una falsa sensació d’atenció al públic però que no enganxa ni interessa al periodista. El Sr. Álvaro Bordas va emfatitzar que com experts i professionals que som en matèria de nutrició i alimentació, hem d’actuar com a tals, donant titulars que enganxin però que no es mal interpretin, i aprendre, sobretot, a força de llegir, escoltar o veure les nostres pròpies actuacions als mitjans de comunicació.

Sens dubte fou una formació molt útil, i hem de tenir clar que com a professionals sanitaris tenim una responsabilitat social d’educar sense alarmar.

_____

Alvaro Bordas

Sr. Álvaro Bordas durante la conferencia.

Si hay una frase que recalcó el Sr. Álvaro Bordas en la charla con el experto que nos ofreció gratuitamente el CODINUCAT el pasado viernes, es que “El resultado de la comunicación no es el que dices, si no lo que te entienden”. Y es bien cierto que los dietistas-nutricionistas a menudo nos enfrentamos a los medios de comunicación, radio o incluso televisión, con pocas herramientas para reconducir o, simplemente, tener claro el mensaje que queremos dar.

Álvaro, que es licenciado en periodismo y formador en materia de comunicación, pudo explicar, casi a setenta colegiados, como encarar una entrevista con un periodista según el tiempo que se disponga y el tipo de audiencia que tengas. Además, también dio consejos sobre cómo dejar claro al público el punto clave del mensaje sin ruido de fondo, y sobre cómo reconducir una situación complicada; por ejemplo, cuando un periodista te hace una pregunta que no tiene nada que ver con el tema del que querías hablar o cuando te hace la “ametralladora”, es decir, preguntas sucesivas para que respondas sin pensar.

La formación estuvo llena de ejemplos, recurso que también recomendó usar en los medios de comunicación, y de técnicas comunicativas tanto para estructurar el mensaje como para captar la atención del público.

Alvaro Bordas

Sr. Álvaro Bordas en el aulario de la Facultad de Farmacia.

Finalizó con un turno de preguntas ameno en el que recalcó la importancia de dejar de lado el sensacionalismo, puesto que da una falsa sensación de atención al público, pero que no engancha ni interesa al periodista. El Sr. Álvaro Bordas enfatizó que como expertos y profesionales que somos en materia de nutrición y alimentación, tenemos que actuar como tales, dando titulares que enganchen pero que no se mal interpreten, y aprender, sobre todo, a base de leer, escuchar o ver nuestras propias actuaciones en los medios de comunicación.

Sin duda fue una formación muy útil, y debemos tener claro que como profesionales sanitarios tenemos la responsabilidad social de educar sin alarmar.

El recurs interposat contra la legalitat dels estatuts és íntegrament desestimat

La sentència rebuda en data del 29 de novembre del 2013 per la que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestima íntegrament el recurs interposat per la col·legiada. A més, li imposa les costes processals, si bé amb un import total màxim de 2.000,00€.

La Sentència rebat totes les pretensions de l’actora, desestimant cada un dels arguments al·legats en l’escrit de demanda, i per tant, és congruent i està fonamentada. A més a més, la Sentència confirma la correcció del procediment seguit per l’Assemblea del CODINUCAT. I reconeix que no s’ha vulnerat el principi de funcionament democràtic ni les garanties dels col·legiats.

Cal destacar que contra aquesta sentència hi cap recurs de cassació. El termini per interposar el recurs és de 30 dies hàbils processals, i per tant, haurem d’esperar a mitjans de febrer per saber si la col·legiada ha interposat el recurs de cassació.

Desprès de gairebé 3 anys de la interposició del contenciós administratiu portat a terme per aquesta col·legiada, és de dir tota la legislatura de la nostra primera Junta de Govern, ha arribat a sentència. Estem molt contents que la Sentència ratifiqui que en cap cas s’ha vulnerat el funcionament democràtic.

La Junta de Govern, vol agrair especialment als nostre gabinet jurídic que ha portat a terme aquest procés, als membres de la taula de l’Assemblea Constituent i a l’advocat que ha redactat els estatuts i assessorat en el desenvolupament de l’Assemblea Constituent.

La Junta de Govern

Tot preparat per arrancar amb la 3a edició del Postgrau en Nutrició i Dietètica Esportiva

Ens alegra anunicar que el Postgrau en Nutrició i Dietètica Aplicada a l’Activitat Física i l’Esport just arranca aquest desembre.

Aquesta nova edició comptarà amb millores per tal de continuar oferint una formació de qualitat dirigida, només, a dietistes-nutricionistes que vulguin millorar les seves competències en aquest àmbit.

S’oferiran un total de 40 places que s’ocuparan per estricte ordre d’inscripció, per aquest motiu, si ja hi esteu insteressats podeu comunicar-ho a formacio@codinucat.cat.

No t’ho pensis i apuntat ja!

Disseny oferta

Nova postura científica del CODINUCAT sobre el Consum de Lactis i la Incidència de Càncer

Captura de pantalla 2016-11-30 a les 10.16.22

Durant les passada Assemblea del CODINUCAT, que va tenir lloc en el marc de les IV Jornades del col·legi, la presidenta, Dra. Nancy Babio, va fer públic la primera postura científica realitzada conjuntament amb la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) en relació al consum de làctics i dels diferents subtipos (llet, formatge i iogurt) sobre el risc de desenvolupar càncer de còlon, estómac, mama, ovari, pròstata i bufeta. Aquesta línia de treball respon al projecte de donar informació fidedigna sobre qüestions que sorgeixen durant la pràctica de la dietètica i la nutrició, i que en ocasions, comencen a difondre’s missatges no basats en l’evidència científica, perjudicant la salut pública.

Aquesta postura va ser revisada i recolzada per diferents entitats de gran pes en l’àmbit de la nutrició tals com la Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), la Asociación de Dietistas-Nutricionistas de Madrid (ADDINMA), la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC) i el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Andalucía (CODINAN). Aquest conglomerat d’entitats dóna un important suport al document.

La revisió de la literatura, que ha inclòs un total de 70 estudis, ha demostrat que l’evidència actual sobre el consum de làctics i el risc de desenvolupar càncer és limitada per a alguns tipus de càncer com per treure alguna conclusió. No obstant això, els possibles beneficis dels làctics en la prevenció d’alguns tipus de càncer així com per a altres malalties cròniques justifiquen seguir recomanant el seu consum en el context d’una alimentació saludable i equilibrada.

Consulta la postura científica completa a:

Durante las pasada Asamblea del CODINUCAT, que tuvo lugar en el marco de las IV Jornadas del colegio, la presidenta, Dra. Nancy Babio, hizo público la primera postura científica realizada conjuntamente con la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) en relación al consumo de lácteos y de los diferentes subtipos (leche, queso y yogur) sobre el riesgo de desarrollar cáncer de colon, estómago, mama, ovario, próstata y vejiga. Esta línea de trabajo responde al proyecto de dar información fidedigna sobre cuestiones que surgen durante la práctica de la dietética y la nutrición, y que en ocasiones, comienzan a difundirse mensajes no basados en la evidencia científica, perjudicando la salud pública.

Esta postura fue revisada y apoyada por diferentes entidades de gran peso en el ámbito de la nutrición tales como la Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), la Asociación de Dietistas-Nutricionistas de Madrid (ADDINMA), la Sociedad Catalana de Alimentación y Dietética Clínica (SCADC) y el Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Andalucía (CODINAN). Este conglomerado de entidades da un importante apoyo al documento.

La revisión de la literatura, que ha incluido un total de 70 estudios, ha demostrado que la evidencia actual sobre el consumo de lácteos y el riesgo de desarrollar cáncer es limitada para algunos tipos de cáncer como para sacar alguna conclusión. Sin embargo, los posibles beneficios de los lácteos en la prevención de algunos tipos de cáncer así como para otras enfermedades crónicas justifican seguir recomendando su consumo en el contexto de una alimentación saludable y equilibrada.

Consulta la postura científica completa a:

Postura sobre el Consumo de Lácteos y la Incidencia de Cáncer en castellano

El CODINUCAT sol·licita a la Universitat de Barcelona que deixi de ser l’entitat certificadora del “Postgrau universitari en psiconeuroinmunoendocrinologia”

El CODINUCAT ha fet públic la sol·licitud a la Universitat de Barcelona per a què deixi de ser l’entitat certificadora del “Postgrau universitari en psiconeuroinmunoendocrinologia”. Aquest manifest s’acompanya (veure peu de pàgina) de la publicació de la Postura del Col·legi respecte a les teràpies nutricionals relacionades amb mecanismes d’acció investigats per la Psiconeuroimmunologia (PNI).


Barcelona, 14 de desembre de 2016. Referent al “Postgrau universitari en psiconeuroinmunoendocrinologia” que ofereix la Universitat de Barcelona (UB), el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) manifesta que:

 1. El “Postgrau universitari en psiconeuroinmunoendocrinologia” certificat per la UB és un curs de teràpies nutricionals alternatives d’eficàcia no provada i no reconegudes com a tals pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, que s’ofereix com a curs basat en el camp de la investigació de la PNI sense l’alineament amb les línies d’investigació promogudes per la Psychoneuroimmunology Research Society (PNIRS).
 2. Les teràpies nutricionals alternatives, precisament per la manca d’una evidència científica provada reconeguda per la comunitat científica internacionalment, poden conduir a una pèrdua de qualitat de vida i de vida útil dels pacients, un empitjorament del pronòstic del pacient, i a un augment del cost sanitari en haver d’atendre malalts amb més evolució i pitjor pronòstic de la seva malaltia.
 3. El Postgrau no habilita per exercir les funcions pròpies dels dietistes-nutricionistes, fixades per la Llei estatal 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) i per l’Ordre CIN/730/2009, de 18 de març, perquè per a l’exercici d’aquesta professió, que és una professió sanitària regulada, es requereix necessàriament estar en possessió del títol de Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica.
 4. Aquest Postgrau podria induir a intrusisme professional per part dels alumnes que hagin obtingut el corresponent títol, en crear la ficció que els citats alumnes podran exercir funcions que són pròpies dels dietistes-nutricionistes, quan tal com hem acreditat anteriorment, els únics professionals que poden exercir la professió de dietista-nutricionista són els dietistes-nutricionistes que estiguin en possessió del títol de Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica.

Per tot això, el Col·legi, en exercici de les funcions públiques que té legal i estatutàriament atribuïdes, el Col·legi ha sol·licitat a la UB que reflexioni sobre la idoneïtat de certificar una formació en la qual s’inclouen teràpies reconegudes pel Ministeri com a pertanyents a la medicina alternativa amb plantejaments pseudocientífics, especialment després de suprimir el seu “Màster en Homeopatia”, i per tant, l’ha instat a deixar de ser entitat certificadora del “Postgrau universitari en psiconeuroinmunoendocrinologia” per tractar-se d’un curs amb plantejaments pseudocientífics.

La Junta de Govern del CODINUCAT


Comunicat Postgrau PNI UB amb català

Cominucado Posgrado PNI UB en castellano

Postura PNI amb català

L’Assemblea aprova per unanimitat el programa d’activitats per 2017

Aquest passat dissabte, dintre de les IV Jornades del CODINUCAT, se celebrà la segona Assemblea General Ordinària amb un aforament de 64 persones acreditades i 2 vots delegats. En aquest encontre la presidenta del Col·legi, Dra. Nancy Babio, va presentar el programa d’activitats de l’exercici 2017, del qual destacà la convocatòria de nominacions anuals als col·legiats i col·legiades que es doctorin i que es jubilin, i un premi especial pel D-N de l’any que destaqui per la seva carrera o activitat realitzada en pro de la nostra professió. En les convocatòries s’entregarà un certificat i una entrada gratuïta per les Jornades; el premi al D-N de l’any serà poder cobrir les despeses per un o més congressos fins a un import de 2000 euros. Tal com va ser aclarit, aquest premi no es donarà en metàl·lic per tal de no suposar un inconvenient fiscal per qui el rebi i per assegurar-ne el bon ús.CyQ-getWIAAkqjB.jpg-large

La Dra. Babio també va destacar la creació de la Responsabilitat Social Corporativa, una idea que té com a objectiu desenvolupar activitats assistencials per a grups vulnerables que necessitin atenció nutricional. A través de les societats de malalts que tenen conveni amb el CODINUCAT, es derivaran als col·legiats persones amb necessitat d’atenció en la seva alimentació. El cost íntegre d’aquesta atenció serà abonat pel mateix Col·legi un cop el col·legiat hagi acreditat haver-lo tractat. D’aquesta manera es pretén arribar a aquests col·lectius vulnerables i proporcionar reconeixement tant a la professió com al professional D-N.

En el tema de l’intrusisme professional es parlà de la situació actual de les accions portades a terme i es destacà tenir en compte destinar una partida pressupostària per fer front a les despeses de desplaçament i honoraris de la Comissió d’Intrusisme.

Durant l’AGO es presentà de manera extraordinària la Postura Científica sobre el Consum de Làctics i la Incidència de Càncer i la Postura respecte a les Teràpies Nutricionals Relacionades amb els Mecanismes d’Acció Investigats per la PNI, que varen tenir molt bona rebuda.

Cal destacar també que la Dra. Nancy Babio va presentar la idea de canviar el logotip corporatiu del CODINUCAT, anunciant que durant el 2017 es convocarà un premi on hi podran participar les idees dels col·legiats. Aquella idea escollida serà treballada per un dissenyador gràfic que desenvolupi la marca del Col·legi.

L’Assemblea aprovà per unanimitat totes les propostes, accions i pressupostos presentats per la Junta de Govern i que realitzarà durant el 2017.

Per últim, es presentaren les novetats respecte al recurs contenciós administratiu interposat contra els Estatuts i sobre la situació del Consejo General de Colegios de Dietistas-Nutricionistas.

Aquesta AGO comptà amb una participació excel·lent dels assistents que proposaren idees i resolveren dubtes. Per tal de premiar l’assistència, en finalitzar l’AGO, es realitzà un sorteig de dos cistelles de fruita, a qui van correspondre a la Sra. Susanna Cánovas i al Sr. Bernat Codina (foto).

DSCN0288

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya demana la substitució del Sr. Xevi Verdaguer, com especialista en nutrició al no comptar amb la necessària i obligatòria titulació en la matèria

Barcelona, 16 de novembre. Referent a la participació del Sr. Xevi Verdaguer al programa “Divendres” de TV3 com expert en “psiconeuroimmunoendocrinologia”, realitzant diagnòstics i prescrivint tractaments i recomanacions en matèria de nutrició, el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, a raó de les queixes rebudes de persones col·legiades, ha informat a la Defensora de l’Audiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que:

1.- D’acord amb el que disposen els articles 2.2b i 7.2g) de la Llei estatal 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) i l’article únic de l’Ordre CIN/730/2009, de 18 de març, per la qual s’estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habiliten per a l’exercici de la professió de Dietista-Nutricionista, la titulació oficial de Grau en Nutrició Humana i Dietètica (abans Diplomatura) és un requisit imprescindible per poder exercir la professió de dietista-nutricionista.

2.-El Col·legi ha acreditat que el Sr. Xevi Verdaguer no disposa de la Diplomatura ni del Grau en Nutrició Humana i Dietètica, i per tant, no pot exercir les competències pròpies de la professió de Dietista-Nutricionista, com és vetllar per l’alimentació d’una persona, sigui quin sigui el seu estat fisiològic o condició de salut.

3.-L’exercici de la professió sense estar en disposició de la titulació de Grau o Diplomatura en Nutrició Humana i Dietètica constitueix una conducta d’intrusisme professional que està tipificada com una infracció molt greu per l’article 17.a) de la Llei 7/2006, de 31 de maig, d’exercici de les professions titulades i dels col·legis professionals que pot ésser sancionada per l’Administració amb la inhabilitació professional durant un temps no superior a cinc anys i amb una multa de fins a 50.000€.

4.-El Col·legi ha advertit que l’especialitat de “psiconeuroimmunoendocrinologia” que el Sr. Verdaguer desenvolupa a la seva secció del programa Divendres, no està reconeguda per les Autoritats Sanitàries com especialitat de cap professió sanitària regulada i titulada, per manca d’evidència científica.

5.-La publicitat d’aquestes teràpies alimentàries no provades a través dels mitjans públics, sense el seguiment d’un professional sanitari competent, podria conduir a una pèrdua de qualitat de vida i de vida útil dels pacients, un empitjorament del pronòstic del pacient, i a un augment del cost sanitari en haver d’atendre malalts amb més evolució i pitjor pronòstic de la seva malaltia.

6.-El CODINUCAT demana què TV3 i la CCMA vetlli pels interessos dels consumidors i usuaris en matèria de salut pública garantint que la informació sanitària que es dóna als espectadors prové dels professionals sanitaris competents per a l’exercici professional.

Per això, el Col·legi, en exercici de les funcions públiques que té legal i estatutàriament atribuïdes, requereix a la Defensora de l’Audiència que el Sr. Xevi Verdaguer deixi de prestar de forma immediata serveis propis de la professió de Dietista-Nutricionista al programa “Divendres” de TV3 i a qualsevol altre programa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; i li ha demanat que d’ara endavant, per a oferir als espectadors consell alimentari i/o recomanacions de tractament dietètic tant en persones sanes com malaltes, es requereixi la presència d’un Dietista- Nutricionista col·legiat, amb la titulació de Grau o Diplomatura en Nutrició Humana i Dietètica.

 

 

La Junta de Govern del CODINUCAT

Barcelona, 16 de novembre del 2016

 

Accede aquí a la versión en castellano del comunicado.

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR