El CoDiNuCat va celebrar una jornada amb especialistes en neurologia, gastroenterologia, endocrinologia i dietètica i nutrició per informar als Dietistes-Nutricionistes i a l’opinió pública sobre els perills de les dietes i consells miraculosos, que s’emparen en la psiconeuroimmunologia o en el dèficit de DiAminoOxidasa, coneguda amb les sigles DAO, recomanades per pseudoespecialistas que intervenen en els mitjans de comunicació, i adverteix de la despesa sanitària que suposa el tractament de les persones perjudicades per aquestes recomanacions.

Més d’un centenar de professionals van assistir, presencialment o per streaming, a una “jornada-front comú” sobre les teràpies nutricionals alternatives no provades i no reconegudes per les autoritats sanitàries, a la qual van participar la Dra. Nancy Babio, presidenta de CoDiNuCat (docent i investigadora en dietètica i nutrició); el Dr. Roberto Belvis (neuròleg), la Dra. Gemma Castillejo (gastroenteròloga pediàtrica), el Dr. Andreu Nubiola (endocrinòleg) i el Sr. Eduard Baladia (dietista-nutricionista). Aquesta jornada es va celebrar el passat 2 de juny a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i Salut de Catalunya i Balears (Barcelona) i va comptar amb representants de diferents entitats, tals com l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Associació de Celíacs de Catalunya, així com alguns mitjans de comunicació.

Imatge capturada durant la celebració de la Jornada

La Dra. Nancy Babio va assenyalar que segons la revisió científica realitzada sobre les teràpies nutricionals emparades en la psiconeuroimmunologia (PNI) que es recomanen al públic per persones freturoses de l’adequat títol reconegut per les autoritats sanitàries, manquen d’evidència científica i per aquesta raó CoDiNuCat adverteix a l’opinió pública i als ciutadans que aquestes teràpies alternatives no provades i no reconegudes per les autoritats sanitàries poden provocar un efecte advers a la salut de les persones. Va recomanar que abans d’iniciar una determinada dieta es consulti a un dietista-nutricionista o a un metge.

La presidenta de CoDiNuCat també va destacar que és preocupant que la Universitat de Barcelona–Institut de Formació Contínua (UB-IL3) avali un diploma de postgrau universitari en psiconeuroimmunoendocrinologia (PNIE) sobre teràpies alternatives no provades i no reconegudes per les autoritats sanitàries i, a més, sense la conformitat de la Psychoneuroimmunology Research Society, que és la institució científica mundial.

El Sr. Eduard Baladia, autor de la Postura científica del CoDiNuCat va dir que la PNI és una ciència que estudia la relació entre el sistema nerviós central i el sistema immunitari i el camp d’actuació es redueix a la recerca interdisciplinària en rates i cèl·lules, però que no aconsegueix el nivell per la pràctica clínica per a humans i no planteja teràpies alternatives d’eficàcia provada per les autoritats sanitàries. “Els creadors de la PNI, entre ells Robert Ader, admeten que els estudis

realitzats no han aportat dades rellevants per passar a la pràctica clínica. S’ha realitzat recerca bàsica però amb prou feines existeix recerca clínica aplicable”.

“No hi ha suficient evidència per establir una teràpia sobre la base de PNI. La medicina integrativa, teràpies de la ment i la hipnoteràpia, no són PNI”, va insistir el Sr. Baladia.

El perill per la població resideix en què alguns intrusos, aliens completament a la professió de dietista-nutricionista, es basen en la PNI o PNIE per elaborar una ciència falsa (pseudocientífica) sobre la nutrició i dietètica i planteja dietes miraculoses. S’ha comprovat que el seguiment d’aquestes dietes provoca mals a les persones i incrementen la despesa sanitària.
El Dr. Andreu Nubiola, especialista en endocrinologia i nutrició va assenyalar que “si bé en els seus inicis la psiconeuroimmunoendocrinologia era un camp interdisciplinari, mai ha estat una especialitat mèdica, el terme, en els últims anys s’ha utilitzat per convertir-se en una pseudociència i s’ha vist afavorida per una societat sense valors, mitjans informatius obsessionats amb l’audiència, universitats permissives i societats científiques poc compromeses […] La combinació –contínua– d’un llenguatge poc científic, barrejant temes científicament no demostrats amb petites veritats i grans mentides per descriure processos fisiopatològics en el camp de les hormones sexuals i tiroïdals, així com en el camp de l’obesitat són la norma en els qui es defineixen com a especialistes en aquesta disciplina”.

Algunes de les teràpies nutricionals alternatives no científiques i no reconegudes ni per l’autoritat sanitària ni pels científics són les dietes miraculoses del tipus de grup sanguini, alcalina, de 10 dies, etc., i també la paleodieta, dieta xinesa, homeopatia, aromateràpia, gemoteràpia, teràpia neural amb agulles, organoteràpia, orinoteràpia, plasma marí, aigua dialítica, ioga i meditació i una llarga relació.

“El 70% de les afirmacions que realitzen persones sense la deguda titulació –diu el CoDiNuCat– són falses quant a dietes, composició d’aliments, tractaments, etc. Per exemple: reduir dràsticament el consum d’aliments amb gluten permet estar més relaxat, aprimar i tenir menys desig de menjar dolços”.

L’enzim DAO

El neuròleg Dr. Roberto Belvis va assenyalar que, “després de més de 6 anys de recerca, la comunitat científica internacional desconeix els resultats de les recerques realitzades sobre l’enzim DAO i la migranya proclamats per un grup d’investigadors espanyols, doncs no han estat publicats en cap revista mèdica de prestigi, ni nacional ni internacional. La Societat Internacional de les Cefalees (IHS), màxima autoritat mundial en l’estudi i tractament de la migranya, ni tan sols esmenta la DAO en les seves últimes revisions sobre la teràpia de la migranya. Afegeix que tres societats científiques espanyoles ja han realitzat notes de premsa mostrant la seva perplexitat davant la manca absoluta d’informació científica en aquest tema”.

Finalment, el periodista Jesús Monroy va animar als especialistes sanitaris i als professionals D-N a participar activament en els mitjans de comunicació per neutralitzar a aquests intrusos de les dietes miraculoses. “Els periodistes busquen testimonis i consells d’entesos i si solament troben als pseucientífics, aquests entraran als programes a cobrir buits. Cal estar disposats per col·laborar amb els mitjans i els periodistes en tot moment”.

La jornada va tenir una àmplia repercussió sortint al diari La Vanguardia (veure reportatge), el qual va publicar un resum d’aquesta jornada en dues pàgines centrals en l’edició del dia 3 de juny i diferents periòdics d’Andalusia (Diario de Sevilla, Diario de Cádiz, Diario de Jerez, EuropaSur, Huelva Información, el Día de Córdoba, Málaga hoy, Diario de Almería) també se van fer ressò de la notícia.

Lee el resumen de la Jornada; Riesgos y peligros de los tratamientos sin base científica PNI y DAO, Aquí