La presidenta del CoDiNuCat, la Dra. Nancy Babio, com a representat del nostre col·lectiu, va ser convidada el dijous 22 d’abril a una reunió organitzada per l’Honorable Senyor Pere Aragonès i Garcia, vicepresident del govern i conseller d’Economia i Hisenda. En aquesta reunió van ser convidats a més a més, els representants de diversos col·legis professionals sanitaris per analitzar l’impacte de la Covid-19 en el sistema de salut i establir conjuntament prioritats de futur.

 

En el torn de la presidenta del CoDiNuCat, va agrair la iniciativa, esperant que doni grans fruits, recordant que en els 8 darrers anys de vida de la nostra corporació hi ha hagut una relació fluida entre el Col·legi i les institucions de la Generalitat de Catalunya, destacant la proximitat del CoDiNuCat amb el Departament de Salut (Agència de Salut Pública, el Programa de pacient crític complexa), l’Agència de Consum (Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària) el Departament d’Agricultura (Consell d’Alimentació), la Comissió de Salut del Parlament (Compareixença) reflex de les múltiples col·laboracions realitzades.

 

La presidenta va tenir la oportunitat de transmetre les principals inquietuds del nostre col·lectiu. La importància de la inclusió del dietista-nutricionista en l’atenció primària, ja que és on s’atén el 80 % de la població i també perquè és el lloc on s’ha de fer promoció, prevenció i tractament de la salut. Va destacar que la despesa sanitària és de 300 euros per habitant, bàsicament per tractar malalties prevenibles. La greu problemàtica d’una altra pandèmia que afecta molta gent: l’excés de pes, ja que a Catalunya 1 de cada 2 adults i 1 de cada 3 infants té problemes de sobrepès. La Covid-19 ha fet més palès la necessitat de la figura del dietista-nutricionista als hospitals on actualment només tenim 90 professionals amb contractes interins els qual va aprofitar a reivindicar la seva regulació com a augmentar la ràtio de dietistes-nutricionistes als hospitals.

 

La Dra. Nancy Babio també va aprofitar per exposar la problemàtica de la desnutrició a les residències i un dels principals factors de la causa: la disfàgia.

 

Per altra banda, va a destacar la importància de la incorporació del dietista-nutricionista al programa  salut- escoles com a mesura de prevenció i promoció d’una alimentació i estils de vida saludable.

 

Tanmateix va destacar també la necessitat de regular l’oferta universitària del GNHID ja que en els darrers anys sembla que s’ha convertit en uns estudis de moda i no hi ha necessitat de formar un volum de professionals que després no podran tenir accés a un lloc de treball i on les places per fer unes pràctiques hospitalàries de qualitat són molt reduïdes.

Per últim, la Dra. Nancy Babio va argumentar que la incorporació del dietista-nutricionista és un fet demostrable, no només per estudis científics de diferents països sinó també per l’estudi Predimed, un estudi d’intervenció nutricional que va demostrar que l’adherència a la dieta mediterrània ajuda va reduir un 30% les malalties cardiovasculars i morir-se per aquesta causa.

També va destacar que estudis han demostrar que la inversió d’1 euro en consell dietètic dut a terme per un dietista-nutricionista té un retorn de 6 euros, per la qual cosa la incorporació del dietista-nutricionista a l’atenció primària és una inversió en salut.

 

Finalment, va destacar que aquests dades són compilats en el document “Disminució de la despesa sanitària associada a la incorporació del dietista-nutricionista en l’atenció primària de salut”, document que va ser entregat a la consellera de Salut, la Sra. Alba Vergés i Bosch i al Dr. Guix, el qual va ser rebut amb molt d’interès, però que la pandèmia va paralitzar les iniciatives i s’espera poder reprendre-les un altre cop.