Associacions de Consumidors i dels professionals de la dietètica i nutrició demanen que Nutriscore sigui obligatori a tot Europa

 

  • Organitzacions de Consumidors i Usuaris, juntament amb altres associacions de consumidors i diverses entitats de salut de França, s’uneixen a el moviment Pro-Nutriscore, que defensa davant la Comissió de la UE l’obligatorietat d’aquest sistema a tot Europa, en benefici dels ciutadans i de la salut pública.
  • El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), la Societat Científica Espanyola de Dietètica i Nutrició (SEDYN)), l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i la Confederació Estatal de Consumidors i Usuaris (CECU) també donen suport a la petició.
  • OCU, CECU i els professionals de la dietètica i nutrició sol·liciten als ciutadans que es mobilitzin amb l’objectiu que Nutriscore es trobi aviat en tots els productes alimentaris posats a la seva disposició, permetent poder comparar, en un sol cop d’ull, la qualitat nutricional de els aliments i poder integrar aquesta dimensió en els seus actes de compra

 

Barcelona 22 d’octubre 2019 el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), la Societat Científica Espanyola de Dietètica i Nutrició (SEDYN), l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i la Confederació Estatal de Consumidors i Usuaris (CECU) se sumen a el moviment Pro-Nutriscore, que sol·licita a la Comissió de la UE que declari obligatori l’Nutriscore a tot Europa, en benefici de la ciutadania i de la salut pública.

La iniciativa compta amb el suport de 34 entitats de salut i de consumidors francesos. A més, fa pocs dies, la ministra de salut d’Alemanya, Julia Klöckner, va anunciar que a partir del 2020 serà implantat aquest etiquetatge al seu país i les organitzacions alemanyes de consumidors, com Foodwatch, s’han sumat també a el moviment que exigeix ​​la seva obligatorietat en tot Europa.

OCU recorda que, per poder imposar a les grans empreses d’alimentació el logotip nutricional Nutriscore, que fins al moment té caràcter voluntari, és necessària una modificació de el Reglament de la Unió Europea sobre informació per als consumidors (INCO). Per aconseguir-ho, les associacions de consumidors membres de l’BEUC (Oficina Europea de les Associacions de Consumidors) han posat en marxa aquesta iniciativa ciutadana europea (ICE), anomenada Pro-Nutriscore, i l’objectiu és reunir firmes per demanar a la Comissió Europea que imposi l’etiquetatge simplificat Nutriscore sobre els productes alimentaris, per garantir una informació nutricional de qualitat als consumidors europeus i protegir la seva salut.

El CODINUCAT i la SEDYN donen suport a aquesta iniciativa de les associacions de consumidors a causa de l’evidència científica que avala el Nutriscore. Aquesta iniciativa constitueix una oportunitat perquè els ciutadans puguin influir sobre la UE perquè es tinguin en compte els beneficis d’aquest sistema en la salut pública i prevalguin davant dels interessos econòmics.

Les autoritats de França, Bèlgica i ara Alemanya, van adoptar el logotip nutricional Nutriscore per ajudar els consumidors a reconèixer fàcilment la qualitat nutricional dels aliments, a comparar els productes entre si i a orientar les seves eleccions cap aliments més saludables. Espanya va anunciar l’any passat la seva intenció d’adoptar aquest sistema d’etiquetatge frontal. No obstant això, a causa de el Reglament de la UE sobre la informació a l’consumidor (INCO), adoptat el 2011, la inclusió de l’etiquetatge frontal té caràcter voluntari, el que suposa que queda a l’lliure albir de les empreses el col·locar-o no en els seus productes.

El Reglament Europeu de 2011, que va entrar en vigor el desembre de 2014, va determinar com a obligatori un etiquetatge nutricional, situat a la part posterior dels envasos, que nombrosos estudis han demostrat que és incomprensible per a la gran majoria dels consumidors, “mentre que el Nutriscore és totalment clar i comprensible “, segons Nancy Babio, presidenta de l’CODINUCAT.

Un milió de firmes

Perquè aquesta iniciativa es dugui a terme, ha de reunir en menys d’un any un milió de signatures repartides en al menys 7 països europeus registrades al portal de la Comissió Europea: www.pronutriscore.org.

Per això, OCU, CECU i els professionals de la nutrició sol·liciten als ciutadans que es mobilitzin amb l’objectiu que Nutriscore es trobi aviat en tots els productes alimentaris posats a la seva disposició, permetent poder comparar, en un sol cop d’ull, la qualitat nutricional dels aliments i poder integrar aquesta dimensió en els seus actes de compra.

La transparència sobre la qualitat nutricional dels aliments s’ha de considerar com un dret dels consumidors i un deure dels que fabriquen els productes alimentaris o els distribueixen.