El CoDiNuCat considera perjudicial per la salut pública la sentència que anul·la el reglament de la llei de l’impost contra les begudes ensucrades

L’impost està donant bons resultats en països Europeus per combatre l’obesitat i la diabetis.

begudes-web

Barcelona 15 de juliol del 2019.

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) adverteix del perjudici per la salut pública la sentència que anul·la el reglament de la llei que inclou l’impost sobre les begudes ensucrades, mesura que, com ja s’ha observat en altres països, contribueix al descens del consum d’aquest tipus de refrescs i també a què la població sigui conscient que l’abús de la ingesta de sucre pot derivar en problemes amb la salut, a mig i llarg termini, així com poden ser l’obesitat i la diabetis.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat en la sentència de l’11 de juliol, el decret a partir del qual la Generalitat va aprovar, el juny del 2017, el reglament de l’impost sobre les begudes ensucrades envasades. El CoDiNuCat considera que l’impost és una mesura estructural i dissuasiva per l’obesitat, especialment en població infantil i adolescent. Aquest impost  ha funcionat exitosament en països com França, Finlàndia, Noruega, Hongria, Xile, Mèxic, Sud-àfrica, Regne Unit, entre altres.

Estudis de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Internacional de Catalunya, han demostrat els beneficis que ha suposat el decret del 2017 en els seus dos anys d’aplicació. A més, les universitats no qualifiquen la mesura com a precipitada, així com ho determina la sentència del TSJC, ans al contrari, ja que va ser àmpliament debatuda en els terminis previstos per poder donar resposta a les conseqüències dels àmbits socials, de benestar de la població i també de caràcter econòmic per al sistema de salut pública en el sentit de disminuir la despesa en medicaments i ingressos hospitalaris.

Finalment, cal contemplar que, malgrat que els interessos econòmics de les empreses fabricants de les begudes ensucrades són legítims, no poden estar per sobre dels interessos generals de la població.

 

468
Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR