Recomanacions de congelació del peix per evitar l’anisakis

A causa de l’augment d’infeccions per anisakis a les costes espanyoles i als darrers casos detectats entre la població, és important tenir en compte les recomanacions de l’Agencia Española de Consumo Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) per consumir peix de forma segura i responsable. Què és l’anisakis? L’anisakis és un paràsit (una mena de cuc rodó) que pot trobar-se al peix i als cefalòpodes (calamar, polp, sèpia,…) i provocar alteracions digestives (anisakiosi) i reaccions al·lèrgiques que, a vegades, poden ser greus. L’anisakiosi tan sols es pot contraure si es menja peix o cefalòpodes parasitats crus o sotmesos en preparacions que no maten al paràsit (poc cuinats). Com evitar l’anisakis? Una de les mesures més importants per evitar aquest paràsit és congelar el peix de forma adequada durant uns dies. Des d’AECOSAN es recomana que si congelem el peix a casa, ho fem al frigorífic a una temperatura de –20 °C o inferior i mantenint el producte congelat durant cinc dies. Cal tenir en compte que a aquesta temperatura només es pot arribar en frigorífics de tres estrelles (***) o més.   Per a més informació: Tríptic AECOSAN.  “Comer pescado es seguro y saludable. La Anisakiasis es fácil de evitar”.  Informació sobre l’anisakis de l’Agència Catalana de Seguretat...

El “IV Simposio Catalán de Dietética y Nutrición para la Actividad Física y el Deporte” se celebrará el 29 de septiembre en Barcelona

Dr. Aritz Urdampilleta: “La recuperación del tejido muscular y el glucógeno es vital para el presente y futuro del deportista” Como explica el Dr. Aritz Urdampilleta, uno de los mayores especialistas en nuestro país en el campo de la nutrición deportiva, “la recuperación nutricional y de hidratación son vitales para el deportista. En mi consulta me he encontrado con deportistas de élite que debido a la baja biodisponibilidad energética llevada durante años y pese a dar muy buen rendimiento deportivo han tenido a posteriori una enfermedad grave, e incluso una alteración de hormonas tiroideas”. En este sentido, el especialista advierte además que “algunos deportistas, especialmente mujeres, tienen problemas de mineralización ósea por dietas muy bajas en energía y esto, combinado con mucho estrés psicofísico, a la larga acaba dando problemas en los huesos”. Pero es habitual que los deportistas se preocupen excesivamente por su peso corporal, “sin tener muy en cuenta la propia composición corporal (grasa corporal, masa muscular y masa ósea)”, advierte el Dr. Urdampilleta. Por ello, “después de la actividad deportiva, la recuperación del tejido muscular y el glucógeno es vital para el presente y futuro del deportista”. Temas como estos se tratarán el 29 de septiembre en el Simposio Catalán de Dietética y Nutrición para la Actividad Física y el Deporte, que forma parte del IV Posgrado en Nutrición y Dietética aplicada a la Actividad Física y el Deporte, organizado por el CoDiNuCat. En esta cuarta edición, centrada en las situaciones especiales y nuevas tendencias en la nutrición deportiva, se hablarán de cuestiones tan candentes como el dopaje en el deporte o se tratarán casos de pacientes con enfermedades...

CoDiNuCat assisteix a les graduacions dels alumnes del Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat Rovira i Virgili i de la Blanquerna-URL

Roser Martí, en representació del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, va assistir a l’acte de graduació de la V Promoció del Grau Nutrició Humana i Dietètica  2014-2018.  La representant del CoDiNuCat va destacar la importància de la formació així com “el paper fonamental dels dietistes-nutricionistes tant a l’àmbit professional com a la seva vida diària per ells i per als que els envolten, ja que ser un DN és una garantia de salut”. L’acte de graduació i lliurament d’orles es va celebrar a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili el passat dissabte 16 de juny. Per una altra banda, CoDiNuCat, representat per la Glòria Gómez, també va estar present el mateix dissabte a la graduació dels estudiants del IV Curs d’Infermeria, Fisioteràpia i Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Felicitats a tots els graduats i les...

CoDiNuCat continua apostant per la formació continuada de qualitat

Barcelona, 18 de juny de 2018.- Seguint la línia d’apostar per la formació amb evidència científica i de qualitat del CoDiNuCat iniciada des del seu començament, aquest cap de setmana es va celebrar el curs de “Dietética y estrategias nutricionales en el deporte” amb un gran èxit de participació. Aquest curs, organitzat per CoDiNuCat i coordinat per Miguel Reverte, està inscrit dins de la 4a edició del “Posgrado en Nutrición y Dietética Aplicada en la Actividad Física y Deporte”. Durant el curs es van parlar sobre abordatge dietètic nutricional per a diferents disciplines esportives com ara el futbol i els esports d’equip, el fisioculturisme, els esports de combat o el ciclisme, entre d’altres, sense oblidar el popular running o el ballet i la gimnàstica. Els més de 40 assistents van poder aprendre de la mà de bons professionals com ara el dietista-nutricionista Sergio Mateo, la D-N, Anna Grífols, experta universitària en Nutrició i Dietètica Aplicada a l’Esport que va centrar la seva ponència en l’abordatge dietètic nutricional en natació o dels coneixements del D-N Oriol García, que va parlar de les necessitats nutricionals dels practicants de Cross-Fit, entre d’altres. Pots consultar el programa del curs “Dietética y estrategias nutricionales en el deporte” que es va impartir aquest cap de setmana...

La problemàtica actual de l’obesitat infantil centra la participació del CoDiNuCat a la II Jornada de CODINMA

Barcelona, 18 de juny de 2018.- L’obesitat infantil és un problema greu de salut pública. Segons dades recents de l’OMS, un de cada 5 nens pateixen obesitat als països del sud d’Europa, entre ells Espanya. Una dada que contrasta amb el fet que Espanya és el país amb una major esperança de vida d’Europa i el segon del món seguit pel Japó. Però amb aquestes xifres d’obesitat, els nens viuran menys i amb més comorbiditats que els seus pares. ¿La raó? Doncs, perquè aquestes malalties cròniques avancen 30 anys i són nens que ja a la seva curta edat presenten una malaltia crònica. Com ha destacat la presidenta del CoDiNuCat, Nancy Babio, durant la seva ponència sobre l’obesitat infantil i la importància de l’esmorzar per combatre el sobrepès aquest dissabte passat a la II Jornada del “Colegio Profesional de Dietistas–Nutricionistas de la Comunidad de Madrid” (CODINMA) “l’alimentació, el sedentarisme i les insuficients hores de dormir són els principals factors d’aquesta epidèmia que afecta sobretot als països de la conca mediterrània”. Durant la II Jornada de CODINMA, celebrada sota el lema “Nos abrimos camino”, dietistes-nutricionistes i altres professionals sanitaris reunits a Madrid també han parlat sobre nutrició als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, la psiconutrició i l’alimentació a l’esport paralímpic entre d’altres. Més informació:...

CoDiNuCat continua treballant per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària

Barcelona, 13 de juny de 2018.- El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya és una de les 21 institucions inscrita en la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA), impulsada i coordinada per l’Agència Catalana del Consum, que treballa de manera multidisciplinària per convertir-se en un altaveu de sensibilització social sobre la prevenció i la recuperació dels trastorns de la conducta alimentària. Dins el treball monogràfic “Anorèxia i Família” en el que treballa actualment aquesta plataforma, CoDiNuCat va assistir ahir a la presentació de les conclusions d’una enquesta realitzada a Catalunya a familiars de malalts amb trastorns alimentaris que a més d’analitzar les seves motivacions i estat emocional, volia conèixer les seves actituds, funcionament i capacitat de regulació emocional. Una de les principals conclusions d’aquesta enquesta ha estat que les mares de pacients amb trastorns alimentaris manifesten més ràbia, por i sentiment de culpa que els pares. En l’estudi, coordinat per l’Hospital Universitari Bellvitge i l’Hospital Clínic, hi han col·laborat 13 hospitals públics i centres de tractaments privats d’arreu de Catalunya. Durant l’acte, la  directora de l’Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera, va donar a conèixer la campanya “Implica’t-Implicat” per sensibilitzar famílies, professionals i societat en la prevenció i recuperació dels trastorns alimentaris. L’acte de presentació, celebrat a l’Auditori del Departament Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, també van assistir la directora de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) i la representant de la Fundació Imatge i Autoestima, Sara Bujalance. També van estar presents el doctor Fernando Fernàndez-Aranda, del Departament de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge, que va presentar els resultats...

Noves dades de la professió de dietista-nutricionista

Actualment hi ha 4.086 dietistes-nutricionistes col·legiats a Espanya, un 21,6% més respecte a l’any anterior, segons les dades de l’informe acabat de publicar  “Profesionales Sanitarios Colegiados” elaborat per l’Instituto Nacional d’Estadística (INE). Per comunitat autònoma, Catalunya és la que compta amb un nombre més nombrós (1.285), seguida de la Comunitat Valenciana (565), Andalusia (516), Madrid (390), Navarra (256), País Basc (255), Aragó (181), Regió de Múrcia (158), Illes Balears (135), Castella i Lleó (134), Castella-La Manxa (89), Galícia (92) i Cantàbria (26). Unes xifres que constaten el creixement del nombre de professionals sanitaris col·legiats, d’entre els quals els dietistes-nutricionistes han experimentat un augment molt important, juntament amb el col.lectiu dels físics com a especialitat sanitària (13,9%) i els terapeutes ocupacionals (13,7%). Els infermers són el col·lectiu més nombrós de tots els professionals sanitaris col·legiats, seguit pels metges i els farmacèutics. Quant a la ràtio de dietistes-nutricionistes per comunitat autonòmica, les tasses més altes de nous col·legiats les registren Navarra (0,40), Catalunya (0,17) i Aragó (0,14). L’informe també mostra que la nostra professió de dietista-nutricionista és principalment femenina, el 87,1% són dones. Com tots sabem, la nostra professió és molt jove com aquest informe que indica que el 91,5% de les dietistes-nutricionistes són menors de 45 anys....

Comunicat: A punt de néixer oficialment el “Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas”

Després del comunicat conjunt amb els colegis de Dietistes-Nutricionistes d’Andalusia, Castella La Manxa, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia i Comunitat Valenciana, des del CoDiNuCat emetem aquest comunicat per explicar el procés actual a tots els col·legiats/des.   Pots llegir el comunicat_-a-punt-de-neixer-oficialment-el-consejo-general-de-colegios-oficiales-de-dietistas-nutricionistas  ...

Comunicat-“Los Estatutos del Consejo General de Colegios Oficiales De Dietistas-Nutricionistas entran en su última fase”

Set dels tretze col·legis de Dietistes-Nutricionistes existents (Andalucía, Castilla La Mancha, Castilla y León, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid i Murcia) van sol·licitar al Ministeri audiència per revisar l’expedient de “Los Estatutos del Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas”. Aquests van ser rebuts pel “Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad” el passat 5 de juny de 2018.   Pots llegir el comunicat “Los Estatutos del Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas están en la última fase previa a su...

IMPORTANT COMUNICAT EN RELACIÓ AL CONSEJO GENERAL DE COLEGIOS

Siete de los 13 colegios de dietistas-nutricionistas instan al autodenominado Consejo General de colegios de dietistas-nutricionistas de España (CGDN-E) a trabajar oficialmente desde la Comisión Gestora del Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas (CGCO-D-N) por ser el órgano oficial que ampara la Ley 19/2014 de creación del Consejo General oficial. Pots llegir el comunicat del CODINUCAT. Pots llegir el comunicat consensuat entre els 7 col·legis...
Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR