Les VI jornades del CODINUCAT se centren en la nutrició i alimentació de les persones grans.

10 de novembre a Barcelona sota el lema. “Nodrint per obtenir els millors fruits”.

 

Les VI jornades del CODINUCAT se centren en la nutrició i alimentació de les persones grans.

 

  • Nancy Babio, presidenta, destaca el missatge de l’OMS que “cal agregar salut als anys”.

 

  • La incorporació dels dietistes-nutricionistes a l’atenció primària reduiria les despeses sanitàries en medicaments i estades i ingressos hospitalaris.

 

Barcelona 8 novembre 2018. El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya celebrarà les VI jornades el proper 10 de novembre a Barcelona centrades en diversos aspectes de la nutrició i alimentació de la gent gran, en què prendran part diversos professionals de reconegut prestigi. La presidenta del CoDiNuCat, la doctora Nancy Babio assenyala a propòsit d’aquestes jornades que “és summament important l’alimentació i nutrició per tenir un envelliment saludable perquè no es tracta només de complir anys, si no que aquesta vida perllongada es visqui amb millor salut física i sobretot mental per tenir la millor qualitat de vida possible. La qüestió no és viure molts anys, sinó bé, amb bona qualitat de vida, la qual cosa està en línia amb l’informe de l’OMS sobre l’envelliment i el cicle de la vida que indica que la bona salut afegeix vida als anys “. S’estima que per a l’any 2040 serem el primer país amb major esperança de vida, superarem al Japó.

L’acte inaugural estarà a càrrec del Dr. Marc Inzitari. President de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia i del Dr. Sebastià J. Santaeugènia. Director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya, qui inaugurarà la mateixa. La taula La conferència inaugural anirà a càrrec d’Antoni Salvà de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre “Envelliment actiu i saludable“. La taula rodona sobre el concepte de fragilitat tindrà com a intervinents a Núria Rosique (Universitat Rovira i Virgili) que parlarà de “Sarcopènia -pèrdua de massa muscular-, sedentarisme i activitat física en la gent gran“; Joan Trabal de l’Hospital Clínic de Barcelona, “Estratègies terapèutiques per combatre la fragilitat“; Marc Inzitari (Parc Sanitària Pere i Virgili Barcelona), “Programa de prevenció de discapacitat en persones fràgils“.

Diverses conferències versaran sobre “Alimentació, envelliment i valoració nutricional” en què intervindran Jessica Martínez (Consorci Sanitari del Maresme) per parlar de “Escales de valor en geriatria“; Cèlia Puig (Hospital de Granollers) “Requeriments nutricionals en la població envellida i com assolir-los“; Reinald Pamplona (Universitat de Lleida) “Efecte de les proteïnes d’origen animal en l’envelliment cel·lular“; Blanca Ras (Creu roja de Catalunya), “Abordatge nutricional de la gent gran en situació d’exclusió social“; Gemma Peralta (Fundació Carrasco i Formiguera de Barcelona) “Acompanyament en el procés d’incorporació de noves pautes alimentàries“. La doctora Babio posa també l’accent “en què és prioritari planificar polítiques sanitàries adequades que responguin al creixent envelliment i que ajudin a millorar la sostenibilitat del sistema sanitari del nostre entorn” i insta les autoritats sanitàries a “incorporar als Dietistes-Nutricionistes en l’àmbit de l’atenció primària, ja que reduiria importants despeses sanitàries en medicaments, en estades i ingressos hospitalaris “. Actualment hi ha un alt percentatge de gent gran amb malnutrició (desnutrició i obesitat) sosté citant Arvid Wretlind (pare de la nutrició clínica) que “La desnutrició en els pobles del tercer món és un signe de pobresa. La desnutrició en els hospitals és un signe d’ignorància “ja Hipòcrates que deia que les ferides netes curen millor amb una bona nutrició”. Per tant, recalca que “la incorporació dels dietistes-nutricionistes en l’àmbit sanitari és la millor inversió en salut “.

 

468
Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR