El proper 14 de novembre és el Dia Mundial de la Diabetis. Enguany el lema és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable.”

El proper dimarts 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. Enguany el lema és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable”. Per commemorar aquest dia, l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC), entitat amb qui el CODINUCAT té conveni, organitza un seguit d’actes que s’aniran duent a terme els propers dies per tot el territori català. Entre ells, adjuntem el cartell de les activitats que es duran a terme el dissabte 11 de novembre a Barcelona.

La diabetis gestacional afecta un 5-20% de les embarassades i està associada a resultats adversos per a la mare i per al nounat, tant a curt com a llarg termini (avortaments, fractures òssies del nounat, macrosomia, parts prematurs, preeclàmpsia, cesària, depressió postpart, risc de diabetis tipus 2, obesitat, etc.). La dieta, juntament amb l’exercici, és la pedra angular del tractament de la diabetis gestacional. Endemés, la teràpia nutricional en aquesta situació patològica pot conduir a canvis en l’estil de vida de la pacient que poden persistir després del part i per tant tenir efectes protectors contra les conseqüències negatives que la diabetis gestacional pot ocasionar a llarg termini. A nivell internacional, les principals guies de pràctica clínica sobre diabetis gestacional recomanen que el tractament dietètic sigui prescrit per un dietista-nutricionista amb experiència en aquesta malaltia. Malgrat això, al nostre país és palès l’absència de dietistes-nutricionistes als equips d’atenció a la dona amb diabetis gestacional, habitualment situats als centres d’atenció especialitzada.

Per aquest motiu, i perquè enguany el lema del Dia Mundial de la Diabetis és “Diabetis i dona. Pel dret a un futur saludable”, des del CODINUCAT reclamem la figura del dietista-nutricionista, no només als Centres d’Atenció Primària (CAPs), com hem fet en altres ocasions, sinó també als equips d’atenció a la dona amb diabetis gestacional.

Aprofitem l’avinentesa per animar-vos a realitzar el test FindRisk als pacients que visiteu. Si el resultat d’aquest és positiu, inferior a 7 punts, el risc de patir diabetis en els següents 10 anys és baix, mentre que si és superior a 20 és molt alt. Hauríeu de derivar els usuaris que obtinguin una puntuació major a 13 punts al professional sanitari (de medicina o d’infermeria) del centre d’Atenció Primària, juntament amb una carta signada per vosaltres amb el resultat del test, perquè se li fes una valoració completa.

468
Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR