El CoDiNuCat compareix al Parlament de Catalunya. Coneix la nota de premsa.

El CoDiNuCat compareix al Parlament de Catalunya. Coneix la nota de premsa.

Nota de premsa:

 

La presidenta del CoDiNuCat ha defensat la importància del dietista-nutricionista en l’atenció primària, en la seva compareixença davant el Parlament de Catalunya

 

  • “El dietista-nutricionista és una inversió en salut perquè prevé les malalties que són molt costoses per al sistema públic de salut”.
  • Estalvia costos substancials en medicaments, visites mèdiques i ingressos hospitalaris.

Barcelona, 20 de juliol del 2017

La Presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, Nancy Babio, ha destacat la importància d’incorporar el dietista-nutricionista (D-N) a l’atenció primària per prevenir malalties cròniques com l’obesitat, la diabetis de tipus 2, la hipertensió arterial i el càncer, en la compareixença que s’ha celebrat avui al Parlament de Catalunya, a la Comissió de Salut, davant dels representants dels grups parlamentaris. “Un tractament dietètic adequat —ha dit— és essencial en la promoció de la salut, en la prevenció i el tractament d’aquestes malalties cròniques”.

En la seva intervenció ha aportat dades molt rellevants: a Catalunya, segons l’enquesta de Salut de Catalunya, gairebé el 50% dels adults pateixen excés de pes; el 24% de la població té la pressió arterial alta; el 20,9%, el colesterol elevat; el 7,4%, diabetis, i el 10,9%, anèmia. Aquests mals s’agreugen en les persones amb menys recursos. Ha destacat que la prevalença d’excés de pes en els infants és alarmant i que, a causa d’això, “per primera vegada, els nens i nenes d’avui viuran menys que els seus pares per l’avenç de les malalties cròniques derivades de l’obesitat”.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), sis de cada deu malalties estan relacionades amb l’alimentació: hipertensió arterial, consum d’alcohol, colesterol elevat, deficiència de ferro, sobrepès i obesitat i diabetis. La Nancy Babio ha afegit que la mateixa OMS destaca que “la prevenció de l’obesitat i de les malalties cardiovasculars han de ser una prioritat de la salut pública” i en recomana el control mitjançant un tractament integral i multidisciplinari i amb la implicació de diversos professionals de la salut entre els quals destaca el dietista-nutricionista.

S’ha referit també a diversos estudis internacionals i nacionals que avalen que la incorporació del D-N en l’atenció primària estalvia costos substancials en medicaments, visites mèdiques i ingressos hospitalaris. A Nova Zelanda: per cada dòlar invertit en tractament dietètic es produeix un estalvi de 6,40 dòlars en medicaments i en atenció hospitalària. Pacients amb hipercolesterolèmia: per cada dòlar invertit s’estalvia cinc dòlars en estatines i altres intervencions. L’Associació Holandesa de Dietistes afirma, en un estudi fet l’any 2012, que cada euro invertit en un tractament dietètic suposa un estalvi de fins a quatre euros en altres costos de salut. A escala nacional tenim l’exemple de l’estudi PREDIMED, prevenció amb dieta mediterrània que ha estat un referent en l’àmbit mundial. Per tot això, sentencia que els dietistes-nutricionistes són una inversió en salut.

Ha alertat dels mals derivats de les dietes miraculoses i dels consells dels falsos especialistes i intrusos en la professió, i ha destacat les recomanacions com l’ús de plantes i xarops per combatre el càncer i altres malalties: “És habitual que en una consulta mèdica el professional dediqui una bona part del temps a desmentir aquestes falsedats, que tan mal fan a la població”.

Sobre la titulació, ha explicat que havia arribat a la majoria d’edat, i que al darrere hi ha 25 anys d’història de la professió a Catalunya, i que cada any es graduen al voltant de 300 D-N a les cinc universitats catalanes: UB, URV; UVic; UdL i UBl. A Catalunya hi ha més de 1.300 professionals col·legiats dels 3.361 que hi ha en total a Espanya, que representen el col·legi més gran de tot l’Estat. La seva activitat se centra en la consulta privada, en la docència i recerca, en la restauració col·lectiva, en la indústria alimentària, en hospitals, “on no n’hi ha prou”, i en el sistema sanitari, on no existeix aquesta figura en els equips d’atenció primària, ha acabat dient.

foto-conjunta

  Comissió de Salut i menbres i col·laboradors de la Junta de Govern del CoDiNuCat

 

468
Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Més informació aquí. ACEPTAR